Άνοδος των τιμών ρεύματος (και) λόγω αφρικανικής σκόνης - Ποιο τιμολόγιο συμφέρει το καλοκαίρι

Ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί τι να περιμένουμε σε επίπεδο τιμών την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Σκέψεις για "νυχτερινό ρεύμα" το μεσημέρι.
Virojt Changyencham via Getty Images

Υπό εξέταση είναι στο υπουργείο Ενέργειας η μεταφορά του πιο οικονομικού τιμολογίου ρεύματος το μεσημέρι με παράλληλη κατάργηση του νυχτερινού.

«Το νυχτερινό τιμολόγιο τους καλοκαιρινούς μήνες ισχύει από τις 23:00 μέχρι τις 07:00. Αυτές τις ώρες θα τις μετακινήσουν από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 ή από τις 12:00 μέχρι τις 17:00» υποστήριξε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής μιλώντας στη ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε αυτές τις ώρες έχουμε υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας κυρίως από τα φωτοβολταϊκά αλλά δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση.

Αυτό, όπως είπε, έχει ως συνέπεια να «πετιούνται» πράσινες κιλοβατώρες στα αζήτητα διότι δεν έχουμε ακόμα αποθηκευτικά συστήματα ενέργειας γεγονός που συντελεί στο να μην έχουμε χαμηλές τιμές ρεύματος.

Πώς η αφρικανική σκόνη επηρέασε την τιμή του ρεύματος

Μιλώντας για τα τιμολόγια και τους φόβους για αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι δεδομένο.

«Το θέμα είναι πόσο μπορεί να φτάσει αυτή η αύξηση. Σήμερα κλείνει η τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής αγοράς του ρεύματος για το μήνα Μάιο. Όλα δείχνουν ότι θα πιάσει τα 80 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα. Σκεφτείτε ότι στις 30 Απριλίου ήταν 60 ευρώ, άρα έχουμε μία αύξηση πάνω από 30%. Αυτή η αύξηση θα μετακινηθεί στα τιμολόγια της λιανικής χρέωσης, κυρίως στα πράσινα και στα κίτρινα, που υπάρχει ο μηχανισμός των ρητρών αναπροσαρμογής που λαμβάνει υπόψη τις τιμές εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα», εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Ζητούμενο, όπως είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής, είναι εάν οι πάροχοι ενέργειας θα κάνουν μια μεγαλύτερη έκπτωση από αυτές που ήδη έχουν προσφέρει τους προηγούμενους μήνες και πόσο μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η αφρικανική σκόνη που έκανε έντονη την παρουσία της στις ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές Μαΐου είναι η αιτία που θα δούμε αυξημένους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα. «Τις πρώτες 15 – 20 μέρες του Μαΐου δεν είχαμε ηλιοφάνεια λόγω της αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα της χώρας» σε συνάρτηση με την αύξηση κατά 20% της τιμής του φυσικού αερίου, την οποία δεν είχαμε τον Απρίλιο.

Ποιο τιμολόγιο συμφέρει περισσότερο το καλοκαίρι

«Θεωρώ ότι τις αποκλιμακώσεις που είδαμε το προηγούμενο διάστημα του 2024 δεν θα τις δούμε Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, διότι ποτέ δεν υπήρξε μείωση του ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη λόγω της χρήσης των κλιματιστικών», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως είπε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του παρατεταμένου καύσωνα που αναμένουμε τα υδροηλεκτρικά θα υποχωρήσουν ως προς το μερίδιό τους στην αγορά ρεύματος. «Όταν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν στη μέγιστη ισχύ τους», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ερωτηθείς ποιο χρώμα τιμολογίου θα πρέπει να επιλέξει κανείς το επόμενο διάστημα τόνισε ότι ο ίδιος μεταπήδησε σε μπλε σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας εξασφαλίζοντας από τον πάροχο που επέλεξε τιμή κάτω από 9 λεπτά.

Δημοφιλή