Σκωτία: Κοπάδι 55 φαλαινών ξεψύχησε σε παραλία

Πρόκειται για το χειρότερο μαζικό εγκλωβισμό των μεγαλόσωμων θαλάσσιων θηλαστικών στη χώρα.
Αυτή η φωτογραφία φυλλαδίου που εκδόθηκε από την British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) δείχνει φάλαινες πιλότους στο North Tolsta, στο Isle of Lewis, στη Σκωτία, Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023.
Αυτή η φωτογραφία φυλλαδίου που εκδόθηκε από την British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) δείχνει φάλαινες πιλότους στο North Tolsta, στο Isle of Lewis, στη Σκωτία, Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023.
Cristina McAvoy via AP

Ένα ολόκληρο κοπάδι από 55 φάλαινες-πιλότους ξεψύχησε αφού βρέθηκαν ξεβρασμένες σε μια παραλία της Σκωτίας. Πρόκειται για το χειρότερο μαζικό εγκλωβισμό των μεγαλόσωμων θαλάσσιων θηλαστικών στη χώρα, δήλωσαν τη Δευτέρα εμπειρογνώμονες.

Θαλάσσιοι διασώστες, η ακτοφυλακή και η αστυνομία κλήθηκαν στην παραλία Traigh Mhor στη νήσο Λιούις στη βορειοδυτική Σκωτία μετά από αναφορές ότι δεκάδες από τα θηλαστικά αντιμετώπιζαν δυσκολίες νωρίς την Κυριακή.

Η βρετανική ομάδα διάσωσης θαλάσσιας ζωής Divers διαπίστωσε ότι μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ακόμη ζωντανές και επιχείρησε να επαναφέρει στην επιφάνεια της θάλασσας δύο από τα άτυχα ζώα που βρίσκονταν χαμηλά στο νερό.

Mairi Robertson-Carrey via AP

Ωστόσο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι ομάδες διάσωσης αποφάσισαν ότι οι υπόλοιπες φάλαινες έπρεπε να υποβληθούν σε ευθανασία για να μην υποφέρουν άλλο, αφού έλαβαν υπόψη τους τη ρηχή παραλία, τις συνθήκες με τα άγρια κύματα και το χρονικό διάστημα όπου οι φάλαινες παρέμειναν εκτός νερού.

Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι ολόκληρο το κοπάδι ενδεχομένως να ακολούθησε μια θηλυκή φάλαινα στην παραλία όταν αυτή αντιμετώπισε προβλήματα στον τοκετό.

″Οι φάλαινες-πιλότοι είναι διάσημες για τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς που αναπτύζουν μεταξύ τους, οπότε συχνά όταν μια φάλαινα αντιμετωπίζει δυσκολίες και προσαράζει, οι υπόλοιπες την ακολουθούν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. ”Πρόκειται για μια θλιβερή έκβαση για αυτό το κοπάδι και προφανώς όχι αυτή που όλοι μας ελπίζαμε”.

Mairi Robertson-Carrey via AP

Οι ειδικοί θα αρχίσουν τη Δευτέρα να διενεργούν μεταθανάτιες εξετάσεις για να προσδιορίσουν τι προκάλεσε τον θάνατο των φαλαινών.

Ο Άντριου Μπράουνλοου, από το Σκωτσέζικο Πρόγραμμα Βοήθειας Θαλάσσιων Ζώων, δήλωσε ότι αυτό θα ήταν ένα ”τεράστιο έργο”.

″Όσον αφορά τον αριθμό των ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους, αυτό είναι το μεγαλύτερο που είχαμε ποτέ”, δήλωσε στο BBC.

Οι ειδικοί θα πάρουν δείγματα και δεδομένα από ορισμένες από τις φάλαινες, ενώ τα πτώματά τους θα μεταφερθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής και θα ταφούν μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας, πρόσθεσε.

Cristina McAvoy via AP

Δημοφιλή