Σκωτία: Μωρό που του έδιναν μία ημέρα ζωής γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια

Ο Έκτορας έχει περάσει 259 νύχτες της ζωής του στο νοσοκομείο αφού γεννήθηκε με σοβαρές επιπλοκές, καθώς γεννήθηκε πρόωρα.
.
.
MARIE CLARE TULLY

Όταν η Μαρί Κλέρ Τούλι γέννησε πρόωρα τον γιο της Έκτορα, μόλις στις 23 εβδομάδες, οι γιατροί της έλεγαν ότι πιθανότατα θα είχε μόνο μια μέρα ζωής.

Της είπαν μάλιστα να τον αποχαιρετήσει γιατί είχε πολύ μικρές πιθανότητες να επιβιώσει.

Όμως ο Έκτορας αψήφησε τις πιθανότητες και σήμερα γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια.

Ο πρώτος χρόνος δεν ήταν εύκολος, αλλά η Τούλι λέει ότι αυτός ήταν ο πιο ευτυχισμένος χρόνος της ζωής της. Μέχρι στιγμής, ο μικρούλης έχει περάσει 259 νύχτες της ζωής του στο νοσοκομείο αφού γεννήθηκε με σοβαρές επιπλοκές, καθώς γεννήθηκε πρόωρα.

Ο Έκτορας έχει υδροκέφαλο, που σημαίνει ότι το νωτιαίο υγρό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο σώμα, λόγω αιμορραγίας στον εγκέφαλό του. Έχει επίσης χρόνια πνευμονοπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, σωλήνα σίτισης και κεντρική άπνοια ύπνου.

Ο μικρός γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021, όταν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό σήμαιναν ότι έπρεπε να τεθεί σε απομόνωση μέχρι να τα γίνει τεστ και να είναι αρνητικό.

Η Μαρί Κλέρ και ο πατέρας του, Άνγκους, δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν τον γιο τους τις πρώτες 40 ώρες της ζωής του.

Το προσωπικό έστελνε στο ζευγάρι ενημέρωση με φωτογραφίες του μικροσκοπικού γιου τους, ενώ εκείνος πάλευε για τη ζωή του σε θερμοκοιτίδα.

«Τον είδα όταν γεννήθηκε και του έδωσα ένα φιλί και στη συνέχεια τον τύλιξαν σε πλαστικό για να τον κρατήσουν ζεστό και τον μετέφεραν εσπευσμένα στο τμήμα ανάνηψης», δήλωσε η Μαρί Κλέρ στο BBC Scotland και πρόσθεσε: «Μου ράγισε η καρδιά που δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί του εκείνες τις κρίσιμες πρώτες στιγμές».

.
.
MARIE CLARE TULLY

Δύο ημέρες αργότερα, τους επετράπη να κάνουν σύντομες επισκέψεις για να τον δουν και μετά από πέντε ημέρες μπόρεσαν να είναι μαζί του μέρα και νύχτα.
Μετά από 42 ημέρες οι γιατροί του Βασιλικό Νοσοκομείο για Παιδιά και Νέους τον έβγαλαν από τον αναπνευστήρα και είπαν ότι θα ζήσει.

«Όταν το άκουσα, έβγαλα έναν θρήνο που βγήκε από τα βάθη της ψυχής μου, δεν μπορώ να το εκφράσω, ήταν το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο», είπε η μητέρα και συνέχισε: «υπήρχε ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά το να ξέρω ότι η ομάδα πίστευε ότι θα επιβιώσει ήταν τόσο σπουδαίο».

Μόλις τον Απρίλιο του 2022 του επετράπη να πάει στο σπίτι του - περισσότερο από πέντε μήνες μετά τη γέννησή του. Εξακολουθεί να είναι τακτικός ασθενής στο Βασιλικό Νοσοκομείο για Παιδιά και Νέους, έχει υποβληθεί σε 15 χειρουργικές επεμβάσεις και έχει μεταφερθεί εσπευσμένα στα επείγοντα 25 φορές.

Η Μαρί Κλέρ δήλωσε: «Όταν πήγα στο νοσοκομείο με έντονους πόνους οι γιατροί μου είπαν ότι γεννούσα. Είπα «όχι» και προσπάθησα να τους κρύψω τους πόνους του τοκετού, καθώς δεν ήθελα απεγνωσμένα να έρθει νωρίτερα.» Είπαν ότι υπήρχε πολύ μικρή πιθανότητα επιβίωσης κάτω από τις 23 εβδομάδες. Κοίταξα το ρολόι μου και ήταν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και έτσι είπα ότι σε ένα λεπτό θα έχω φτάσει στις 23 εβδομάδες». Γεννήθηκε μία ώρα και 14 λεπτά αργότερα.

Σήμερα, το ζευγάρι γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια του μωρού. «Γεννήθηκε στις 01:14, οπότε σταθήκαμε στο κρεβατάκι του εκείνη ακριβώς την ώρα ένα χρόνο αργότερα και είχαμε μια ήσυχη στιγμή, τόσο ευγνώμονες που είναι εδώ. Σκεφτήκαμε πώς τα κατάφερε και πώς ήμασταν οι πιο τυχεροί άνθρωποι» συνέχισε συγκινημένη η μητέρα, χαρακτηρίζοντας την χρονιά που μας πέρασε, την καλύτερη της ζωής της.

Η Πίππα Τζόνσον, διευθύντρια του Edinburgh Children’s Hospital Charity, δήλωσε: «Ο Έκτορας και η οικογένειά του έχουν δείξει τόση δύναμη σε μια αφάνταστα δύσκολη χρονιά. Ο Έκτορας είναι πραγματικά ένας ήρωας με όλη τη σημασία της λέξης».

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένες οικογένειες πρέπει να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο τα Χριστούγεννα. Αν και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τον πόνο τους, μπορούμε να προσφέρουμε ευτυχία. Μαζί με το NHS, εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οικογένειες όπως αυτή του Έκτορα δεν θα χάσουν στη μαγεία της εορταστικής περιόδου».