Σουηδία: "Πράσινο" ξανά στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Μετά την συμφωνία των δύο χωρών για την υποψηφιότητα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
DADO RUVIC via REUTERS

Μετά την υπόψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επιτρέπει ξανά τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η σουηδική αρχή που είναι αρμοδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Σουηδική Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δίνειτην έγκρισή της για τη χορήγηση αδειών για εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ανατρέποντας την απαγόρευση που ίσχυε από το 2019.

Η αντιστροφή της σουηδικής πολιτικής συνδέεται με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία η σκανδιναβική χώρα επεδίωξε να γίνει μέλος νωρίτερα αυτό το έτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ISP άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το πράσινο φως, επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί την προαναφερόμενη οργάνωση πανομοιότυπη με το PKK.