Σουηδία: Σπάνε ρεκόρ εικοσαετίας οι χρεοκοπίες λόγω ύφεσης και επιτοκίων

Οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 23% το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων καταστρέφοντας το τραπεζικό σύστημα.
picture alliance via Getty Images

Η σουηδική οικονομία βουλιάζει σε μια πρωτοφανή ύφεση για τα δεδομένα της σκανδιναβικής χώρας, η οποία φτωχοποιείται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του εκρηκτικού συνδυασμού υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2023 έφερε ρεκόρ πτωχεύσεων που εκτινάχθηκαν κατά 29%, στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων καταστρέφοντας το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Μόνο τον Δεκέμβριο, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η UC, μια υπηρεσία αναφοράς πιστώσεων που συγκέντρωσε τα δεδομένα.

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί ξανά», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος στο UC.

Έρχεται δύσκολη χρονιά

Η Σουηδία όμως φαίνεται ότι δεν αποφεύγει την ύφεση μέσα στο 2024, παρά την διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, μετά από 18 μήνες.

Ο Goransson εκτιμά, ότι η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη ακόμη και για τις σουηδικές επιχειρήσεις που «αντέχουν» ακόμη και είναι ανθεκτικές, καθώς δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητας. «Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα χρεοκοπιών» υπογραμμίζει.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων νεοφυών επιχειρήσεων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από μια δεκαετία σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστικού, του λιανικού εμπορίου, των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Ο αριθμός των εταιρειών που καταρρέουν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκοσμιοποιημένη από ό,τι ήταν τότε και η κρίση δεν περιορίζεται μέσα στη χώρα», είπε ο Goransson.

Ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από το καλοκαίρι του 2024 με περικοπές επιτοκίων από τη Riksbank, δήλωσε τον περασμένο μήνα το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Δημοφιλή