ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2019 09:21 EEST | Updated 11/10/2019 09:31 EEST

SOS στη Μεσόγειο: Ερχονται κάυσωνες, καταρρακτώδεις βροχές και ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής

«Οι αναπόφευκτες καταστροφές έρχονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε» λένε οι επιστήμονες.

Artur Debat via Getty Images

Οι χώρες της Μεσογείου πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών είναι υψηλότερη από τη μέση και απειλεί τους γεωργικούς και τους υδάτινους πόρους, προειδοποίησαν σήμερα ειδικοί.

Οι 600 και πλέον επιστήμονες από τις μεσογειακές χώρες που ανήκουν στο δίκτυο MedEcc παρουσίασαν την έκθεσή τους την Πέμπτη στη Βαρκελόνη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Ενωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία μετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες και αυτές που είναι στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η Γκρέτα υποψήφια για Βραβείο Νόμπελ; Κάτι δεν πάει καλά!

«Είμαστε μια από τις περιοχές του κόσμου που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή», είπε ο Αιγύπτιος Νάσερ Καμέλ, γενικός γραμματέας της Ενωσης για τη Μεσόγειο, κατά την παρουσίαση της μελέτης.

Οι επιστήμονες του MedEcc αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου έφθασε ήδη τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ η παγκόσμια μέση αύξηση είναι 1,1 βαθμός Κελσίου.

BrasilNut1 via Getty Images

 Το 2040, σύμφωνα με τη μελέτη τους, η αύξηση αναμένεται να φθάσει τους 2,2°C και μπορεί να ανέβει στους 3,8°C σε ορισμένα μέρη της λεκάνης της Μεσογείου στο τέλος του αιώνα, ενώ οι καύσωνες θα γίνουν «συχνότεροι και/ή εντονότεροι».

Αυτή η αύξηση των θερμοκρασιών θα συνοδεύεται από τη «μείωση των βροχοπτώσεων τις επόμενες δεκαετίες», που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 30% σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια ή η Τουρκία. Αναμένεται επίσης αύξηση καταρρακτωδών βροχών.

«Η μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης συμβάλλει σε ισχυρές τάσεις προς μια ξήρανση», αναφέρει η μελέτη.

baona via Getty Images

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, «ο μεσογειακός πληθυσμός που θεωρείται ″φτωχός σε νερό″ (δηλαδή διαθέτει λιγότερο από 1.000 m3 ανά κάτοικο ετησίως) αναμένεται να αυξηθεί από 180 εκατομμύρια (το 2013) σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια την προσεχή 20ετία».

Οι σοδειές μπορεί να πληγούν από την εξάντληση του εδάφους, τις ξηρασίες ή τα κύματα καύσωνα, ενώ η αλιεία μπορεί να επηρεαστεί από την υπερεκμετάλλευση και την απώλεια ειδών λόγω της υπερθέρμανσης των θαλασσών.

«Οι αναπόφευκτες καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή απειλούν τη Μεσόγειο με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε», τόνισε ο Νάσερ Καμέλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sponsored Post