ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2019 12:43 EET | Updated 04/12/2019 12:43 EET

Σπάνια συνέντευξη του ιδρυτή του Facebook - Κάμερες για πρώτη φορά στο σπίτι της οικογένειας Ζάκερμπεργκ

Και έφτιαξαν κρουασάν με τις κόρες τους στην πολύ «αμερικανικού τύπου» κουζίνα τους

Αν και πολλοί από τους χρήστες του Facebook επιλέγουν να εκθέτουν πτυχές της προσωπικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο ιδρυτής του προστατεύει ως κόρην οφθαλμού την ιδιωτική του ζωή του. Σπάνια μιλά για την οικογένειά του και ακόμη πιο σπάνια επιτρέπει την πρόσβαση φωτογράφων ή τηλεοπτικών καμερών στο σπίτι του.

Αυτή τη φορά όμως έκανε μια εξαίρεση και έδωσε μια συνέντευξη στο CBS Νews. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν μίλησαν στην Γκέιλι Κινγκ για την καθημερινότητά τους και μάλιστα επέτρεψαν στις κάμερες να μπουν στο σπίτι τους και να τραβήξουν πλάνα των δύο παιδιών τους.

Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από την συνέντευξη, που παρουσιάζει τοBBC, η δημοσιογράφος ρωτά την Τσαν για το πως διαχειρίζεται όλο αυτό το φορτίο που κουβαλάει ο σύντροφός της και μοιραία επηρεάζει και την καθημερινότητα στο σπίτι τους. 

«Νομίζω πως είναι δύσκολο. Το πώς νιώθεις μέσα σου όταν ο καλύτερος σου φίλος έρχεται στο σπίτι μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα και δεν είσαι σίγουρος τι να κάνεις. Ή όταν ξυπνάς μέσα στη νύχτα και βλέπεις πως δεν έχει γυρίσει ακόμη σπίτι, δεν έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι». Όπως λέει όμως «Ξέρω επίσης όμως πως είμαστε πολύ τυχεροί. Έχουμε την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, και ξέρουμε πως είμαστε καλά». 

Στη συνέχεια του δίλεπτου βίντεο βλέπουμε εικόνες μέσα από το σπίτι του ζευγαριού με τους γονείς αγκαλιά με τα παιδιά τους στον καναπέ και στη συνέχεια όλη την οικογένεια στην κουζίνα με τις δύο μικρές κόρες τους να φτιάχνουν κρουασάν. 

Και φυσικά η ερώτηση μπορεί να είναι μόνο μία: «Πώς μεγαλώνεις παιδιά όταν έχεις τη δυνατότητα να τους δώσεις τα πάντα, σε υλικό επίπεδο;». 

Όπως λέει ο Ζάκερμπεργκ «Κατά πρώτον δεν τους δίνουμε τα πάντα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά επίσης έχουν και υποχρεώσεις. Τους έχουμε αναθέσει δουλειές στο σπίτι» και όπως συμπληρώνει η σύζυγός του «επίσης τα παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά, στο γραφείο για να δουν τι κάνουμε, πώς προσφέρουμε». 

Στη συνέχεια βέβαια, στο μονταρισμένο βίντεο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη να μπουν κανόνες στο Facebook και γενικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Είσαι επικεφαλής μιας εταιρείας με μεγάλη δύναμη και μεγάλη επιρροή. Πρέπει μια εταιρεία ή ένας άνθρωπος να έχει τόσο μεγάλη δύναμη;» τον ρωτάει η δημοσιογράφος. 

«Η απάντηση στο ερωτήμά σου, είναι όχι. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις εξισορροπώντας π.χ διαφορετικές κοινωνικές αξίες. Η απάντηση είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση». 

«Λες ότι καλωσορίζεις την υιοθέτηση κανόνων αλλά κάποιος μπορεί να πει: ας διαλύσουμε το Facebook...» του λέει η δημοσιογράφος. 

«Εκτιμώ πως υπάρχουν σοβαρά θέματα. Πολλοί άνθρωποι είναι εκνευρισμένοι και συζητούν για τη λήψη μέτρων όπως το να διαλύσουν το Facebook που όμως δεν θα θεραπεύσουν πραγματικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα το να διαλυθεί το Facebook δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των θεμάτων που υπάρχουν στον πολιτικό διάλογο».