ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/04/2020 18:07 EEST | Updated 30/04/2020 19:21 EEST

Στα 15 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα- Στους 140 οι νεκροί

Στα 2.591 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας.

Eurokinissi
.

Στα 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 2.591.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 140, με έναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο, και στους 38 οι διασωληνωμένοι. 74 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ έχουν ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα. Έως σήμερα έχουν αναρρώσει 1.374 άτομα. Έχουν πάρει εξιτήριο 428 ασθενείς μετά από νοσηλεία ενώ 947 θετικοί ασθενείς έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους.

Ο κ. Τσιόδρας είπε πως θα υπάρχει διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση, και τόνισε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα γίνεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο. «Αυτήν τη στιγμή για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και φυσικά στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία του προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως οι υγειονομικοί. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί», σημείωσε.

Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον όσων, όπως είπε, τονίζουν τις επιστημονικές αβεβαιότητες:  «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα που εκφράζουν την αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας.

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τις συστάσεις περί χρήσης μάσκας, τόνισε πως τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η κοινωνία αρχίζει να ανοίγει, οπότε υπάρχει λόγος για χρήση της σε χώρους όπως τα ΜΜΜ, αλλά και σε κλειστούς χώρους και όπου εργάζονται άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με νωπά τρόφιμα . Επίσης, υπογράμμισε πως η μάσκα μπορεί να είναι υφασμάτινη/ μη ιατρική και απλή στην κατασκευή. Σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, πάντως, είπε πως καλό είναι να αποφεύγουμε, αν είναι δυνατόν, αυτή την περίοδο. 

Από πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως τα μέτρα ισχύουν ως έχουν μέχρι τη Δευτέρα, και δεν επιτρέπονται μετακινήσεις την Πρωτομαγιά, όπως και το Πάσχα. «Θα την περάσουμε διαφορετικά όπως και το Πάσχα.», είπε ο υφυπουργός: «Πλένουμε χέρια, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες» υπογράμμισε. 

Ακολούθως, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε αναλυτικά τις οδηγίες για την άρση των μέτρων στον αθλητισμό. 

Sponsored Post