Στα 8 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα- Στους 143 οι νεκροί

Στα 2.620 συνολικά τα κρούσματα στην χώρα μας.
Eurokinissi

Στα 8 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 2.620.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 143, με τρεις θανάτους το τελευταίο 24ωρο, και στους 37 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ωστόσο, 77 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στην εντατική, οι 29 είναι άνδρες και 8 οι γυναίκες. Από τους ασθενείς που έχασαν την ζωή τους οι 106 ήταν άνδρες και οι 37 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55% αφορά άνδρες, 593 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1301 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 78207 κλινικά δείγματα.

«Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα υγιεινής από την Δευτέρα, αν περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές, αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως πιθανούς φορείς, θα αποφύγουμε την αναζωπύρωση της νόσου. Το χρωστάμε στον εαυτό μας», είπε ο κ. Τσιόδρας μεταξύ άλλων.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις», συμπλήρωσε.

Χαρδαλιάς: H κατάσταση παραμένει κρίσιμη

Διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας από τη Δευτέρα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι τελικές προτάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει για μάσκα και κάλυμμα προσώπου, λαμβάνοντας υπόψη και οικονομικά και πρακτικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ., δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό, είπε ο υφυπουργός. «Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, και οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως. Δεν μπορούν να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις από την αρχή της κρίσης σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνεται και αναζητεί λύσεις και που κρίνεται καθημερινά στο πεδίο της κοινότητας και με βάση τη συμπεριφορά του ιού και τις προτάσεις των επιστημόνων. Αυτό που κρίνει τις επιλογές κάθε χώρας είναι το αποτέλεσμα, και η Ελλάδα τα έχει πάει καλά και έχει γίνει θετικό παράδειγμα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η υπευθυνότητα

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα καθημερινότητα που ξεκινάει από Δευτέρα συνεχίζει να διαδραματίζει η υπευθυνότητα, «γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το επόμενο βήμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να είναι υπεύθυνοι. «Είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουμε ασφαλής», είπε τονίζοντας ότι «τη Δευτέρα περνάμε σε δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και παραμένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή».

Συγκεντρώσεις για Πρωτομαγιά

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι «η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παραμείνει στο βασικό στόχο που είναι ο περιορισμός του ιού και να μην μεγεθύνει το πρόβλημα, κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε εάν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων».

Όπως είπε, οι συγκεντρώσεις αυτές από τη στιγμή που ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκάλεσαν ερωτήματα, αλλά και διαμαρτυρίες. «Είχαμε έγκαιρα καλέσει τα σωματεία των εργαζομένων και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους, όχι μόνο για τα μέλη τους αλλά και για τη δημόσια υγείας. Προτείναμε μάλιστα εναλλακτικές ημερομηνίες για τους συμβολικούς εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. Κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και όλος ο κόσμος» προσέθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε, επίσης, ότι το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων, για τις οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί, όπως των 10 ατόμων, από τις πολιτικές διαμαρτυρίες. «Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, θέτοντας αυτό το δικαίωμα πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, πρώτα απ’ όλα για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, αλλά και της κοινωνίας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στους ελέγχους, είπε ότι συνεχίζονται. Χθες Σάββατο υποβλήθηκαν σε τεστ 210 άτομα που επέβαιναν σε τρεις πτήσεις εξωτερικού και ήταν όλοι αρνητικοί. Επιπλέον συνεχίζονται μέχρι και αύριο οι έλεγχοι των μετακινήσεων. Χθες βεβαιώθηκαν 59 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, μόνιμης κατοικίας και 867 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και επιβλήθησαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.

Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν από Δευτέρα

Τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες την Δευτέρα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ειδικότερα πρόκειται για τις επιχειρήσεις που αφορούν: «Λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο ανθέων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ), δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, καθώς επίσης και η λειτουργεία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας».