Στα χνάρια του Τραμπ ο Μπόρις Τζόνσον: Απέκλεισε δημοσιογράφους από το briefing

Μεταξύ των οποίων και η βρετανική HuffPost.
ASSOCIATED PRESS

Βρετανοί δημοσιογράφοι αποχώρησαν σύσσωμοι από προγραμματισμένη ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την «α λα Τραμπ» απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να επιτρέψει την είσοδο σε επιλεγμένα ΜΜΕ. Η ενημέρωση αφορούσε μια εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η ενημέρωση έγινε από τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, που υποχρεούται να συμπεριφέρεται με ουδέτερο τρόπο σε όλους, εφόσον είναι εκλεγμένος από τον βρετανικό λαό.

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Ο Φρόστ αποφάσισε να χωρίσει τους δημοσιογράφους από εφημερίδες και σάιτ σε δύο ομάδες. Όσοι ήταν στη λίστα προτιμήσεων της κυβέρνησης στάθηκαν σε μια πλευρά, ενώ οι άλλοι - συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής έκδοσης της HuffPost, απομακρύνθηκαν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, μάλιστα, Λι Κάιν δήλωσε: «Οσοι προτιμήθηκαν μπορούν να μείνουν. Οι άλλοι, φοβάμαι, πρέπει να φύγουν».

Στην ερώτηση γιατί πέρασαν από αυτή την διαδικασία, με αποτέλεσμα να επιλεγούν δημοσιογράφοι από φιλοκυβερνητικά μέσα, ο Κάιν δήλωσε: «Είμαστε ελεύθεροι να ενημερώσουμε όποιον θέλουμε, όποτε θέλουμε».

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο Κάιν (που παίρνει 140.000 λίρες τον χρόνο) και ο επικεφαλής σύμβουλος Ντομινίκ Κάμινγκς, είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτή την ιδέα.

«Τα εμπορικά σχέδια για την μετά του Brexit εποχή, είναι ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας που ενδιαφέρει τους πολίτες και η πρόσβαση σε ενημέρωση υψηλού επιπέδου δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά λόγω αποφάσεων κυβερνητικών συμβούλων», ανέφερε η βουλευτής Τρέισι Μπρέιμπιν την Δευτέρα.

«Είναι μια προσέγγιση για τον Τύπο, ”δανεική” από τον Τραμπ και αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία», δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης στη βρετανική HuffPost.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα