ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2018 15:59 EEST | Updated 21/09/2018 19:10 EEST

Στα πρόθυρα κρίσης για το Brexit. «Όχι» των Ευρωπαίων στο σχέδιο της Τερέζα Μέι

Peter Nicholls / Reuters

H Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε εκ νέου το σχέδιο της Bρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την μετά Brexit εποχή στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως την Ένωση ότι απορρίπτει τις προτάσεις της χωρίς να προσφέρει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ευθέως την Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ, ότι το σχέδιο Τσέκερς που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Brexit δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ψεύτες τους πολιτικούς που υπερασπίζονται την πολιτική του Brexit.

H Μέι πάντως, εξακολουθεί να επιμένει, ότι το σχέδιό της είναι το μόνο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, διαφορετικά η χώρα θα απομακρυνθεί από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του νέου έτους χωρίς να υπάρχει σχέδιο.

Προς επίρρωση της θέσης της πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, Ντομινίκ Ραμπ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη τραβάει το χειρόφρενο στις διαπραγματεύσεις χωρίς να προσφέρει εναλλακτική λύση.

Η πρωθυπουργός, όμως, δεν δέχεται πίεση μόνο από την Ένωση. Πενήντα βουλευτές της διαφωνούν με το σχέδιο Τσέκερς, που περιλαμβάνει την παραμονή της Βρετανίας στην κοινή αγορά αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων μετά το Brexit.

Το μέλλον των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ θα συζητηθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις της Μέι 

Jack Taylor via Getty Images

Ως τη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στην ιστορία της χώρας θεωρεί το δημοψήφισμα για το Brexit η Βρετανή πρωθυποργός και δεσμεύεται να το υπερασπιστεί μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με την Μέι, η ΕΕ προσφέρει μόνο δύο επιλογές για τη μελλοντική οικονομική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πρώτη είναι η τήρηση όλων των κανόνων της ΕΕ, δηλαδή να υπάρχει «ανεξέλεγκτη μετανάστευση από την ΕΕ» και καμία εμπορική συμφωνία με άλλες χώρες, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει ως κοροϊδία.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει μια βασική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που παραμένει στην τελωνειακή ένωση, διαχωρισμένη μόνιμα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Και οι δύο επιλογές, είπε η πρωθυπουργός, αποτελούν «μια κακή συμφωνία».

«Έχω πει ότι μια μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία», δήλωσε χαρσκτηριστικά, προειδοποιώντας ότι η έξοδος θα μπορούσε να πραγματοποηθεί χωρίς σχέδιο.
Επίσης, ανέφερε ότι συμπεριφέρθηκε στην ΕΕ μόνο με σεβασμό και αναμένει την ανάλογη αντιμετώπιση. 
«Τώρα μπορούμε να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι η πραγματική εναλλακτική και μπορούμε να τη συζητήσουμε», αναφέρει.
«Η ΕΕ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου. Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για να λύσουμε τα δύο μεγάλα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι», ήταν οι τελευταίες δηλώσεις της. 

Οι δηλώσεις του Κόρμπιν 

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο χρόνος για πολιτικά παιχνίδια με το Brexit πρέπει να τελειώσει, μετά την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερβεί το αδιέξοδο.

«Τα πολιτικά παιχνίδια τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυβέρνησή μας πρέπει να τελειώσουν επειδή η μη συμφωνία δεν είναι επιλογή», ανέφερε σε μια δήλωση ο Κόρμπιν.

«Η διαπραγματευτική στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit ήταν μια καταστροφή. Οι Τόρις έχουν περάσει περισσότερο χρόνο διαφωνώντας μεταξύ τους παρά διαπραγματευόμενοι με την ΕΕ.»

Η απάντηση του Μακρόν 

Το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο να κάνει σχετικά με την ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι σήμερα με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά την άτυπη Σύνοδο κορυφής της Αυστρίας.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση στο σχέδιό της για την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ προειδοποιώντας ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε αξιωματούχος του Ελιζέ στο Reuters ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού.