Στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό

Δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ. Τι λένε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής που είχαν υποβάλλει το αίτημα.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Οριστικό είναι το γεγονός διεξαγωγής σε δεύτερο βαθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών και με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Σε απόφασή του, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ορίζει «από 15.06.2022, ως αίθουσα συνεδριάσεων για την εκδίκαση της υπό στοιχεία ΠΕΚ 22- 90 υπόθεσης («ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»), ενώπιον του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, την Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, εντός του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κυρίλλου Λουκάρεως, αρ. 14».

Μετά την ανακοίνωση του προσδιορισμού έναρξης στις 15 Ιουνίου της εκδίκασης του δεύτερου βαθμού της δίκης για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισκέφθηκαν την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ και την Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κ. Δρακοπούλου – Τριανταφύλλη υποβάλλοντας αίτημα για την κατ’ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Δεκτό το αίτημα

Αίτημα που έγινε δεκτό με τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής να χαιρετίζουν όπως έγραψε το dikastiko.gr την απόφαση κάνοντας λόγο για εξέλιξη που δικαιώνει το αίτημά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής «η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι το σύνολο των κριτηρίων με τα οποία το αιτιολογούμε (πρόσβαση κοινού και δημοσιογράφων, εξασφάλιση απρόσκοπτης συμμετοχής παραγόντων δίκης), που είχε αποτελέσει και μη εισακουσθέν αίτημα της Προέδρου του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κ. Μαρίας Λεπενιώτη, υιοθετείται και υποστηρίζεται πλέον και από τα αρμόδια υπηρεσιακά διοικητικά όργανα του Εφετείου Αθηνών, ενώ θετικά έχει εισηγηθεί κατ επανάληψη και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ».

Τι αναφέρει η απόφαση Τσιάρα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην απόφασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης λαμβάνει υπόψη – όπως αναφέρεται – όλες τις παραμέτρους που είχαν υποδείξει και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την αναγκαιότητα διεξαγωγής της δίκης στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου.

«Προκύπτει η ανάγκη καθορισμού, ως έδρας συνεδρίασης του ως άνω Δικαστηρίου, της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, για τους λόγους ότι α) η εν θέματι υπόθεση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ικανό αριθμό συνεδριάσεων, γεγονός, το οποίο ενδέχεται να επιφέρει αδυναμία πραγματοποιήσεών τους στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, β) υφίσταται ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης και ασφαλούς εξέλιξης της ποινικής διαδικασίας, γ) προτάσσεται η μέριμνα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των διαδίκων στην τήρηση του εύλογου χρόνου διάρκειας της ποινικής δίκης και δ) προάγεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, δεδομένου ότι η χωρητικότητα της εν λόγω αίθουσας είναι μεγαλύτερη, δίδοντας, έτσι, τη δυνατότητα πληρέστερης δημοσιογραφικής κάλυψης της εκδίκασης της υπόθεσης» υπογραμμίζεται.

«Όπως προκύπτει από το προοίμιό της και όσα έλαβε υπόψη το αποτύπωμα της προσπάθειάς μας είναι κυρίαρχο. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τις διοικήσεις του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, την ΕΣΗΕΑ, τον Δήμο Κορυδαλλού και τους δεκάδες φορείς που συντάχθηκαν στο δίκαιο αίτημά μας» αναφέρουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή