ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/04/2020 07:28 EEST | Updated 22/04/2020 07:29 EEST

Στην «κατηφόρα» η αγορά ακινήτων: Παγώνουν οι νέες αντικειμενικές, αναστολή αγοραπωλησιών

Οι τιμές πήραν την κατηφόρα ενώ η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν θα υπάρχει εικόνα και τι θα γίνει με την τουριστική σεζόν, για τα σπίτια που ήταν διαθέσιμα σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

MarioGuti via Getty Images

Τα πάνω κάτω και στην αγορά ακινήτων φέρνει η πανδημία που έχει παγώσει τους αυξητικούς ρυθμούς που κατέγραφαν οι αγορές και απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Αυτή την εποχή δεν υπάρχει στην αγορά προσφορά και ζήτηση, με εξαίρεση ιδιαίτερες περιπτώσεις ή συμφωνίες που είχαν κλείσει πριν την κρίση της οικονομίας.

Τα μεσιτικά γραφεία πέρασαν μέσα λίγες  ημέρες από την εποχή της νέας άνθισης, σε μέρες που δεν είχαν ζήσει ούτε την δύσκολη περίοδο των μνημονίων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στα ενοίκια, όσο και στις αγοραπωλησίες οι τιμές πήραν και πάλι την «κατηφόρα». Δεδομένο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στα ενοίκια και σε κάποιες περιπτώσεις στις πωλήσεις ακινήτων, η αγορά παρουσιάζει μεγάλες στρεβλώσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περιθώριο διορθώσεων. Ωστόσο, η τάση, αν και το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα περιορισμένο, δείχνει ότι οι τιμές υποχωρούν και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά. Η επόμενη ημέρα της οικονομίας τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η εικόνα που θα παρουσιάσει ο τουρισμούς θα κρίνουν την πορεία των τιμών.

Στελέχη της αγοράς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, προκειμένου να δουν τι θα γίνει με την τουριστική σεζόν. Αυτό θα κρίνει και τι θα γίνει με τα σπίτια που ήταν διαθέσιμα σε πλατφόρμες διαμοιρασμού (AirBnB κ.α). Σε έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει «δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας».

Παγώνουν οι νέες αντικειμενικές

Αναμενόμενο ήταν η αναστολή οποιασδήποτε αγοραπωλησίας να «παγώσει» και τις διαδικασίες αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία, έστω και αν είχε ολοκληρωθεί το 50% της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι η αναστολή υπολογισμού των νέων αντικειμενικών τιμών, αναστέλλει και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και ως εκ τούτου και τις μειώσεις στον υπολογισμό του φόρου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πλέον οι όποιες αλλαγές θα μετατεθούν για το 2021, εφόσον βέβαια η αγορά επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και μαζί επιστρέψου και οι αγοραπωλησίες. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει ένα εύλογο διάστημα μετά την λήξη της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία της αγοράς και στη συνέχεια να αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία επανυπολογισμού των αντικειμενικών τιμών.