ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2020 10:29 EET

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Τραμπ, παρά τις προσφυγές στα δικαστήρια

Εχει μείνει πίσω από τον Μπάιντεν σε εκλέκτορες και θα πρέπει να πετύχει καλύτερες επιδόσεις στις πολιτείες που απομένουν για να καλύψει την απόσταση.

Photo/Markus Schreiber
.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, πλησιάζει την προεδρία των ΗΠΑ, μετά τις νίκες του στις πολιτείες του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν. Τα αποτελέσματα εκκρεμούν μόνο στη Τζόρτζια, τη Νεβάδα, τη Β. Καρολίνα και την Πενσυλβάνια και ο Μπάιντεν βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές.

Τα περιθώρια στενεύουν για τον Ντόναλντ Τραμπ. Εχει μείνει πίσω από τον Μπάιντεν σε εκλέκτορες και θα πρέπει να πετύχει καλύτερες επιδόσεις στις πολιτείες που απομένουν για να καλύψει την απόσταση.

Και παρ′ όλο που την προεδρία καθορίζει το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, στο σύνολο των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται σημαντικά, καθώς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συγκεντρώνοντας 70 εκατομμύρια ψήφους.

Αντιμέτωποι με μία όλο και πιο πιθανή προοπτική ήττας, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του κάνουν αυτό που είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα έκαναν εδώ και μήνες: Ισχυρίζονται ότι κέρδισαν πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, επιμένουν ότι οι Δημοκρατικοί ψήφοι εξ αποστάσεως είναι άκυροι, υποστηρίζουν ψευδώς ότι η ψηφοφορία συνεχίστηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης και υποβάλλουν μηνύσεις για να σταματήσει η καταμέτρηση.

Ψέμματα ενόψει ήττας

Το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε την Πενσυλβάνια, την Τζόρτζια και τη Β. Καρολίνα.

″Δηλώνουμε νίκη στην Πενσυλβάνια - που δεν επιτρέπει νομικούς παρατηρητές - την πολιτεία της Τζόρτζια και της Β. Καρολίνας, σε όλες υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ προβάδισμα Τραμπ”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. ”Επιπλέον, δηλώνουμε νίκη και στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου πετάχτηκε κρυφά μεγάλος αριθμός ψήφων, όπως έγινε γνωστό!”

Το Twitter πρόσθεσε μία υποσημείωση στις αναρτήσεις του Τραμπ, τονίζοντας: ”Τμήμα ή σύνολο του περιεχομένου σε αυτό το tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό...”

Ο Αμερικανός πρόεδρος ψεύδεται. Δεν υπήρξε καμμία έγκυρη αναφορά για ψήφους που πετάχτηκαν ”κρυφά” στο Μίσιγκαν, την πολιτεία που σύμφωνα με πολλές πηγές, κέρδισε ο Μπάιντεν. Η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρή σε Πενσυλβάνια, Β. Καρολίνα και Τζόρτζια και εκκρεμεί και το αποτέλεσμα στη Νεβάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν κάλεσε τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν την πίστη τους και να περιμένουν μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών.

″Δεν είμαι εδώ για να ανακοινώσω τη νίκη μας” δήλωσε ο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης. ”Είμαι, όμως, εδώ για να δηλώσω ότι μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, πιστεύω ότι θα είμαστε νικητές.”

Ποιός προηγείται και πού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με βάση την ροή των αποτελεσμάτων, ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την Αριζόνα, την πρώτη πολιτεία που αλλάζει κόμμα μετά τις εκλογές του 2016. Ο Μπάιντεν προηγείται και στη Νεβάδα, όπου εκκρεμεί η καταμέτρηση των ψήφων εξ αποστάσεως στην καθαρά Δημοκρατική κομητεία Κλάρκ. 

Ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα στην Τζόρτζια, τη Β. Καρολίνα και την Πενσυλβάνια, αλλά η καταμέτρηση των εξ αποστάσεως ψήφων είναι πιθανό να το εξαφανίσουν τόσο στη Πενσυλβάνια, όσο και στην Τζόρτζια - σε μικρότερο ποσοστό.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νίκη τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα) πολύ πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σε πολλές πολιτείες. Μίλησε για ”ΜΕΓΑΛΗ” νίκη και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι ”προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές”. Πρόσθεσε δε ότι ”η ψηφοφορία δεν μπορεί να συνεχίζεται αφού κλείσουν οι κάλπες”, παρ′ ότι δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα. 

Γύρω στις 02:30 (τοπική ώρα), σε μία σύντομη εμφάνιση μπροστά σε υποστηρικτές του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογές και ότι η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων ”είναι απάτη σε βάρος του Αμερικανικού λαού.” Ανακοίνωσε δε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσει την καταμέτρηση. Ολο το πρωί της Τετάρτης συνέχισε να γκρινιάζει για τις ψήφους εξ αποστάσεως με αναρτήσεις του στο Twitter, το οποίο τις χαρακτήρισε ”παραπλανητικές”.

Προσφυγές χωρίς βάση

Την σκυτάλη έχουν τώρα παραλάβει οι δικηγόροι του Τραμπ, οι οποίοι εφορμούν σε πολιτείες-κλειδιά για να αμφισβητήσουν νόμιμες ψήφους.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η καμπάνια του Τραμπ είχε υποβάλλει αγωγές στο Μίσιγκαν, την Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια και αναμενόταν να κάνει το ίδιο στη Νεβάδα και τη Β. Καρολίνα. Ζήτησε δε να γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν.

Οι εκλογές μπορεί να μετακινηθούν στο αβέβαιο περιβάλλον των δικαστηρίων, τα οποία είναι γεμάτα με δικαστές διορισμένους από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων τριών στο Ανώτατο Δικαστήριο: Τον Νιλ Γκόρσουτς, τον Μπρετ Κάβανο και την Ειμι Κόνι Μπάρετ.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας λόγω της πανδημίας. Για να αποφύγουν την διάδοση του ιού, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν πριν την Τρίτη και τα 65 εκατομμύρια εξ αποστάσεως. Κι ενώ οι ψηφοφόροι άλλαξαν την συμπεριφορά τους, πολλές πολιτείες δεν έκαναν το ίδιο.

Τα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικά σώματα στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την καταμέτρηση των εξ αποστάσεως ψήφων πριν την 3η Νοεμβρίου, σε αντίθεση με πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, στις οποίες οι ψήφοι καταμετρήθηκαν το βράδυ των εκλογών.

Ορισμένες περιπτώσεις στην Β. Καρολίνα και την Πενσυλβάνια έφτασαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε οριακά ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες. Ομως, τουλάχιστον τέσσερεις συντηρητικοί δικαστές - Κάβανο, Γκόρσουτς, Αλίτο και Τόμας - εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες του Τραμπ. Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Ειμι Κόνι Μπάρετ, που διορίστηκε πρόσφατα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει αγωγή στην Πενσυλβάνια, η οποία επέτρεψε σε ψηφοφόρους να διορθώσουν λάθη στις ταχυδρομικές ψήφους τους. Ωστόσο, το τι θα γίνει στα δικαστήρια μπορεί να μην έχει καμμία σημασία, αν ο Μπάιντεν συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες πριν το τελικό αποτέλεσμα της Πενσυλβάνια.