Ώρα ανασχηματισμού: Ανακοινώνεται στις 11:30 από τον Παύλο Μαρινάκη

Ο ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις τελικές αποφάσεις του και σε λίγη ώρα (στις 11.30) ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Ο ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει η κυβέρνηση ένα restart με νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν συνεχείς συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς, χωρίς όμως να διαρρεύσει τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του. Και το γεγονός ότι αύριο αναχωρεί για την Ελβετία και αμέσως μετά για τις Βρυξέλλες είχε δώσει την εντύπωση ότι ο ανασχηματισμός θα πήγαινε για την επόμενη εβδομάδα.

Τελικά όμως ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε και αποφάσισε να ανακοινωθούν σήμερα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως είναι επόμενο, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, αναβάλλεται και μένει να δούμε ποια πρόσωπα θα αποχωρήσουν και από ποια θα αντικατασταθούν.

Ένας από τους υπουργούς που ακούγεται ότι θα αντικατασταθεί είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και πιθανόν και οι υφυπουργοί του. Αντικαταστάσεις μπορεί να υπάρξουν στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο υπουργείο Υγείας. Επισφαλής κρίνεται από πολλούς και η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων χρειάστηκε να παρέμβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πεισθούν οι αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, επειδή οι εκπρόσωποι τους είχαν έρθει σε ρήξη με τον υπουργό. Ένα άλλο πρόσωπο που συζητείται για αλλαγή θέσης είναι η Νίκη Κεραμέως.

Ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλα υπουργεία ως αποτέλεσμα κάποιας «καραμπόλας» ή της απόφασης του πρωθυπουργού να αξιοποιηθούν κάποιοι υπουργοί σε άλλα πόστα.

Συζήτηση φαίνεται να έχει γίνει και για τη μετακίνηση του Μάκη Βορίδη από το Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργείο, πιθανότατα στο Δικαιοσύνης.

Πρόσωπα για τα οποία ακούγονται σενάρια υπουργοποίησης είναι αυτά του Κώστα Τσιάρα, του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Θεόδωρου ΛΙβάνιου.

Για την ενίσχυση της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου έχει ακουστεί το όνομα του Θωμά Βαρβιτσιώτη.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται επίσης στις θέσεις των υφυπουργών και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης νέων βουλευτών. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτά του Τάσου Χατζηβασιλείου (Σερρών), του Χρήστου Κέλλα (Λάρισας), της Άννας Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), του Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας).

Για τις θέσεις αυτές το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα δοθεί βαρύτητα στη «γαλάζια» δεξαμενή και όχι σε εξωκοινοβουλευτικούς.

Δημοφιλή