Στίβι: Η αγελάδα δραπέτης που διέσχισε το Μπρούκλιν και βρήκε καταφύγιο

Ο Στίβι τελικά βρήκε σπίτι σε μια φάρμα του Νου Τζέρσεϊ.
Clarissa Leahy via Getty Images

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας νεαρής μαύρης αγελάδας angus στην Πενσυλβάνια, που το είχε σκάσει ενώ την πήγαιναν σε σφαγείο.

Ο Στίβι τελικά βρήκε σπίτι σε μια φάρμα του Νου Τζέρσεϊ.

Η περιπέτειά του Στίβι ξεκίνησε όταν δραπέτευσε από ένα φορτηγό που τη μετέφερε από μια φάρμα της Πενσυλβάνια σε βέβαιο θάνατο στο Saba Live Poultry στο Κάναρσι του Μπρούκλιν.

Οι υπάλληλοι του σφαγείου και οι εργαζόμενοι σε μια κοντινή πiτσαρία προσπάθησαν να την προλάβουν, σε μια καταδίωξη που κράτησε αρκετά λεπτά και απαθανατίστηκε από τα κινητά των περαστικών.

Αν και τελικά κατάφεραν να την πιάσουν και να τη μεταφέρουν στο σφαγείο, η αγελάδα ήταν τυχερή και βρήκε έναν ήρωα στο πρόσωπο του Μάικ Στούρα, ιδιοκτήτη του καταφυγίου ζώων Skylands και υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ζώων.

Ο Στούρα εξασφάλισε την απελευθέρωση της αγελάδας κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη της φάρμας και τον διευθυντή της Saba Live Poultry. Ο ίδιος δεν σχολίασε πώς ακριβώς έκλεισε τη συμφωνία - δεν θέλει να αποκαλύψει τις μεθόδους του - αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν πληρώνει για κανένα ζώο.

«Το να πληρώσω χρήματα θα ήταν αντιπαραγωγικό για τον στόχο μου», είπε στον Guardian ο Στούρα, ο οποίος είναι vegan. «Δεν θέλουμε να υπάρχουν σφαγεία, οπότε πώς μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι των ζώων και να τα πληρώνουμε ταυτόχρονα;»

Αρχικά, η αγελάδα αναφέρθηκε ως θηλυκή αλλά ο Στούρα είχε τις αμφιβολίες του. «Την είδα να πηδάει έναν φράχτη σε αυτό το βίντεο και είδα κάτι να κρέμεται από κάτω», είπε. Όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν ένα αρσενικό μοσχάρι, που ο Στούρα ονόμασε Στίβι.

Ο Στίβι θα ζήσει τη ζωή του στο Skylands, μια επιχείρηση διάσωσης ζώων στο Νιου Τζέρσεϊ όπου περισσότερα από 400 ζώα ζουν μαζί σε 232 στρέμματα βοσκοτόπων.

Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε για μια ημερήσια εκδρομή ή να μείνουν στη φάρμα ώστε να συναντήσουν και άλλα ζώα, που έχουν υπάρξει διάσημοι αποστάτες. Ένας είναι ο Φρέντι, επίσης «δραπέτης» από σφαγείο που έγινε πρωτοσέλιδο αφού απόδρασε από ένα κλουβί στο Κουίνς και η Briana, που πήδηξε από ένα φορτηγό καθώς περνούσε με ταχύτητα κάτω από την Route 80 κοντά στο Πέτερσον, του Νιου Τζέρσεϊ

Ο Στούρα oδήγησε τρεις ώρες στην Πενσυλβάνια για να πάρει τον Στίβι. «Ήμουν εκεί στις 14: 00 καθισμένος στο φορτηγό μου σαν χαζός», είπε αφού περίμενε τον οδηγό του φορτηγού για να παραλάβει τον Στίβι, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Λίγο πριν βγει live στο Facebook, o Στούρα για να αφηγηθεί την περιπέτειά του, τού τηλεφώνησε ο οδηγός και του είπε ότι ήταν στο σημείο συνάντησης τους. Ο Στούρα οδήγησε αμέσως εκεί, πήρε τον Stewie και επέστρεψαν στο Skylands.

Όταν έφτασαν στο αγρόκτημα, ο Στίβι μπήκε πρώτα σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου και θα περιμένει έναν κτηνίατρο να τον ελέγξει. Μόλις ο κτηνίατρος δώσει ένα ΟΚ, η αγελάδα θα συναντηθεί με τα άλλα ζώα.

Τι κάνει μια αγελάδα να αποφασίσει να τρέξει όμως σε μία περίπτωση όπως του Στίβι; Ο Στούρα λέει πως «Πιστεύω ότι τα ζώα ξέρουν πότε θα σφαγιαστούν, αλλά περισσότερα είναι τόσο αποσβολωμένα που απλά δεν αντιδρούν. Υπάρχουν μερικά που λένε, «πρέπει να φύγω φίλε, απλά πρέπει να φύγω» και αν δουν μια ευκαιρία για απόδραση, απλώς την κάνουν.

«Νομίζω ότι κάποια είναι διαφορετικά από τους άλλα - όχι πιο έξυπνα, απλώς έχουν μία πιο μαχητική ανταπόκριση. Και παρατηρώ ότι αυτά που σώζω είναι κάπως πιο ελεύθερα σκεπτόμενα και έχουν κάτι που τους επιτρέπει να τρέχουν αντί να στέκονται εκεί».

Για την περίπτωση του Στίβι, ο Στούρα ελπίζει να ζήσει 20 περίπου χρόνια ακόμα και να πεθάνει σε μεγάλη ηλικία.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα