ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/09/2019 07:34 EEST

Στο Eurogroup η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ

Εξοικονόμηση 75εκατ. ετησίως.

Nora Carol Photography via Getty Images
Finance concept

Στο τραπέζι του Eurogroup αναμένεται να καταθέσει και επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το Ελληνικό αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση επαναφέρει το αίτημα προκειμένου να προχωρήσει τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, εξοικονομώντας περί τα 75 εκατ ευρώ ετησίως, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. 

Πέρα όμως της εξοικονόμησης πόρων, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μερική αποπληρωμή του χρέους προς ΔΝΤ θα δημιουργήσει θετικό κλίμα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία. Το μήνυμα που θα σταλεί με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα προχωράει τις διαδικασίες «δημοσιονομικού νοικοκυρέματος» της οικονομίας. Ταυτόχρονα βέβαια μια τέτοια κίνηση στέλνει αυτόματα μήνυμα ότι η τακτοποίηση του χρέους απομακρύνει τον όποιο κίνδυνο μπορεί να βλέπουν οι επενδυτές και ταυτόχρονα αυξάνει το ενδιαφέρον αλλά και την εμπιστοσύνη στα Ελληνικά ομόλογα. 

Αποφασίζει το Eurogroup

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει την υπόθεση, αλλά και τη θετική στάση των Θεσμών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επαναφέρει το Ελληνικό αίτημα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Ελσίνκι. Οι ομόλογοι δεν θα ακούσουν πρώτη φορά τις Ελληνικές προθέσεις, καθώς οι Θεσμοί αλλά και το ΔΝΤ έχουν ενημερωθεί από τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει με επιστολή της τον ESM και το Euro Working Group σχετικά με την πρόταση της να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του 40% των υφιστάμενων δανείων του Ταμείου. Το σχέδιο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της έντονης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, αλλά και του σχεδίου ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που έκανε τους εταίρους να «παγώσουν» τις διαδικασίες αποπληρωμής του δανείου.  

Με αυτά τα δεδομένα όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει και πάλι στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το θέμα της διαδικασίας πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, από το σύνολο των 8,6 δισ. ευρώ περίπου που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024. Στόχος είναι η μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους μέσω της μείωσης της δαπάνης για την εξυπηρέτηση τόκων από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα των δανείων του ΔΝΤ έχει υπερδιπλάσιο επιτόκιο από αυτό που έχει δανειστεί τους τελευταίους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές και πολλαπλάσιο από τα επίπεδα που κινείται το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα το τμήμα των δανείων που σχεδιάζεται να εξοφληθεί έχει επιτόκιο  άνω του 5% ενώ το Ελληνικό Δημόσιο με την τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου δανείστηκε με 1,9%, ενώ αυτή την εποχή το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται στην αγορά πέριξ του  1,6%.