ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/10/2018 07:38 EEST | Updated 02/10/2018 07:39 EEST

Στο «κόσκινο» των θεσμών το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις

Thierry Monasse via Getty Images

Θετική ήταν η υποδοχή των Θεσμών στο διπλό σενάριο που παρουσίασε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την τύχη των συντάξεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Έλληνα ομόλογο τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων και ταυτόχρονα για το διπλό σενάριο το οποίο περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το γεγονός ότι δεν απορρίφθηκε εν τη γένεση της η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου μέτρου για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για θετική κατάληξη των συζητήσεων με τους Θεσμούς.

Ωστόσο, ο λόγος στο εξής πριν περάσει στου πολιτικούς προϊστάμενους των Θεσμών θα δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγξουν ενδελεχώς τις προβλέψεις της κυβέρνησης τις οποίες περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός. Είναι δεδομένο ότι το προσχέδιο (παραδοσιακά) δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, θα έχει προηγηθεί η υποβολή ενός ακόμα σχεδίου στους Θεσμούς στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπου εκεί η Κομισιόν θα υποβάλει τις παρατηρήσεις της.

Ταυτόχρονα θα έχει μεσολαβήσει το Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων του 2018. 

Πάντως, στην παρουσίαση των δύο σεναρίων για την περικοπή ή μη των συντάξεων η κυβέρνηση εκτιμά και στα δύο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν εξοικονόμηση  1.730 δις ευρώ από τη μη εφαρμογή ορισμένων από τα ήδη συμφωνημένα «αντίμετρα», ενώ η μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση δαπανών ύψους 2,065δισ ευρώ. Μάλιστα ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων θα αυξηθεί κατά 282 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μη περικοπής των συντάξεων το 2019. Μεγάλη αύξηση κατά 415 εκατ. ευρώ σε σχέση με το σενάριο βάσης, λόγω της μη εφαρμογής του μέτρου των συντάξεων αναμένεται και  στα έσοδα του ΑΚΑΓΕ. 

Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνοδευτική του ανακοίνωση αναφέρει ότι  ”το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018. Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

Επισημαίνει ότι ”σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022″.