Στο νέο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη

«Η μητέρα μου, Φώφη, ήταν πιο ενδιαφέρουσα από τον πατέρα μου, Αλέξη», είπε η κόρη του ζωγράφου, που μετά από έρευνα «στολίζει» με 75 αντικείμενα από το Fofi's bar τον ανακαινισμένο χώρο του Μουσείου.
Αποψη του νέου καφέ - εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη
Αποψη του νέου καφέ - εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη

Δεν θα περίμενε κανείς από την Χλόη, κόρη ενός μποέμ, αντισυμβατικού και χαρισματικού σύγχρονου ζωγράφου που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στον 20ο αιώνα, Αλέξη Ακριθάκη, να αναφέρει ότι «τον πατέρα μου τον ξέρουν όλοι, αλλά η μητέρα μου ήταν πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από εκείνον...»

Μπορεί να έχει δίκιο; Αυτό μπαίνει στον πειρασμό να σκεφτεί κανείς καθώς περιπλανιέται στους χώρους του ανακαινισμένου καφέ εστιατορίου του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη στους τοίχους του οποίου δεσπόζει μια ωδή στο περίφημο Fofi’s bar, το θρυλικό εστιατόριο του Βερολίνου της Φώφης Ακριθάκη - γιατί περί αυτής ο λόγος.

Φώφη και Χλόη Ακριθάκη την δεκαετία των '90'ς
Οικογενειακό αρχείο Ακριθάκη
Φώφη και Χλόη Ακριθάκη την δεκαετία των '90'ς

Ηταν τα χρόνια της δικτατορίας, και συγκεκριμένα το 1968, όταν η υποτροφία της D.A.A.D. που έδινε την ευκαιρία να σημαντικούς ανθρώπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν μακριά από τοι ασφυκτικό περιβάλλον της Χούντας, προσέφερε την δυνατότητα στον Αλέξη Ακριθάκη να εγκατασταθεί στο Βερολίνο. «Γερμανικά δεν ήξερε καλά, καθ′ ότι απόφοιτος της Λεοντείου και γαλλομαθής, αλλά αυτό δεν υπήρξε αποτρεπτικό για να πάρει την υποτροφία (που δινόταν, μεταξύ άλλων και για τον παραπάνω λόγο)», λέει στην HuffPost η Χλόη.

Αναχώρησε μαζί με την γυναίκα του, την 30χρονη τότε, Φώφη που δεν έμελλε να ζήσει στην σκιά του. Η, γεννημένη στο Κάιρο, κοσμοπολίτισσα Αιγυπτιώτισσα είχε πάρει από πολύ μικρή την ζωή στα χέρια της. Επειδή μιλούσε τέσσερις γλώσσες, είχε ήδη εργαστεί με το γραφείο Δοξιάδη σε δουλειές στο Ισλαμαπάντ στο Πακιστάν, ως γραμματέας του Big John Γουλανδρή, ενώ η γνωριμία της με τον Τομ Πάπας της έφερε στο δρόμο της τον Αλέξη Ακριθάκη. «”Τώρα μ′ αυτόν τον καλλιτέχνη δεν είναι καλό να είσαι μαζί”, της είπαν, αλλά εκείνη δεν άκουσε κανέναν», μας λέει η Χλόη. Στο Βερολίνο η ζωή ήταν ωραία, αλλά όταν τελείωσαν τα χρήματα της D.A.A.D. κάποιος έπρεπε να εργαστεί για να ζήσει η οικογένεια - στο μεταξύ είχε γεννηθεί κι η Χλόη.

Κάπως έτσι η Φώφη βρέθηκε να δουλεύει σε εστιατόριο. Να πώς γεννήθηκε το «Fofi’s restaurant bar» (στην αρχή «Εστιατόριο») με την Φώφη Ακριθάκη να γίνεται μια από τις πιο αγαπητές μορφές στο Βερολίνο. «Οι Γερμανοί δεν καταλάβαιναν την ελληνική επιγραφή, το έλεγαν ”Εστιατόπιο”», μας λέει η Χλόη. Το ατμοσφαιρικό μέρος, όμως, με την ελληνική κουζίνα δεν άργησε να γίνει τοπόσημο συγκεντρώνοντας «καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, συγγραφείς κι όλους τους ωραίους και του πλουσίους του Βερολίνου που το συντηρούσαν», συμπληρώνει η Χλόη. Από το 1976 έως το 1997 το «Fofi’s» έγραψε την δική του ιστορία, ενώ από τα τραπέζια του είχαν περάσει από τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και τον Αντι Γουόρχολ μέχρι τον Χάινερ Μίλερ και τον Γιάννη Κουνέλλη – ήταν το πιο γνωστό στέκι της γλυκιάς μποεμίας. Ακόμη και ο Τζον Λε Καρέ είχε στείλει έναν ήρωά του να δειπνήσει εκεί...

Νίκη Μαραγκού
Φώφη και Χλόη Ακριθάκη την δεκαετία των '70'ς
Νίκη Μαραγκού

Η Χλόη είχε να θυμηθεί και μερικές απίθανες ιστορίες. Οπως του κυρίου που ζήτησε να πιει μια μικρή μπύρα και να κεράσει σαμπάνια όλους όσους βρίσκονταν στο μαγαζί λέγοντας στην Φώφη ότι γιορτάζει το πολυπόθητο διαζύγιο με την γυναίκα του επειδή εκείνη ... γνώρισε κάποιον στο Fofi’s και ο πρώην σύζυγος χρωστάει στο μπαρ χάρη! Η τις τρελές βραδιές με τον Ακριθάκη να μπαίνει μέσα στο εστιατόριο με την μηχανή του. «Υπήρχαν βραδιές που ζωγράφιζαν στα τραπεζομάντηλα έσπαγαν τα πάντα και τα αγόραζαν ξανά, περνούσαν καλά...», λέει η Χλόη.

Υπήρξαν κάποια απ′ αυτά, αλλά μετά από έρευνα με τους συνεργάτες της, βρέθηκαν και περισσότερα απ′ όσα στοιχειοθετούσαν το σύμπαν του Fofi’s bar στο Βερολίνο. Ενα αντιπροσωπευτικό δείγμα - 75 τον αριθμό - βρίσκεται σήμερα στους ανακαινισμένους χώρους του νέου εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη που για πρώτη φορά ξεκινά να λειτουργεί κι εκτός ωραρίου Μουσείου και συγκεκριμένα κάθε μέρα 10:00 -01:00 (Τρίτη κλειστά).

«Η Φώφη Ακριθάκη λειτουργούσε ως φυσικός life coach, κι όποιος είχε σχέση με το Fofi’s άλλαζα η ζωή του για πάντα», ανέφερε σε χθεσινή παρουσίαση του νέου εστιατορίου ο επιμελητής της παρουσίασης των αντικειμένων που πλαισιώνουν το νέο εστιατόριο, Αλέξης Παπαζαχαρίας.

Ο χώρος προσφέρει την δυνατότητα ενοικίασης για εκδηλώσεις
Benaki Museum
Ο χώρος προσφέρει την δυνατότητα ενοικίασης για εκδηλώσεις

Από την μεριά του ο Τάκης Χριστοφιλέας, του Δειπνοσοφιστήριο Catering που «τρέχει» το εστιατόριο, ανέφερε ότι εκτός από τον χώρο έχει φρεσκαριστεί και το μενού. Ανακαινισμένο αλλά βασισμένο στην ελληνική κουζίνα, το μενού φυσικά περιλαμβάνει το σήμα- κατατεθέν του μενού του εστιατορίου του Μουσείου, τα κασιώτικα ντολμαδάκια, ενώ έχει μια λίστα κρασιών με αναφορές στον ελληνικό αμπελώνα που επιμελείται ο Αρης Σκλαβενίτης αλλά και σειρά ευφάνταστων κοκτέιλ με την υπογραφή του Αρη Χατζηαντωνίου. «Εδώ μπορείτε να βρείτε γεύσεις Ελλάδας με φρέσκα και ποιοτικά υλικά και αέρα ελληνικής φιλοξενίας. Κι ο βασικός ”κορμός” του μενού παραμένει ο ίδιος», κατέληξε.

«Η εμπειρία, λοιπόν, είναι πολλαπλή και πλούσια», υπερθεμάτισε κι ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης αναφέροντας ότι η καταπληκτική ιδέα για την μόνιμη εγκατάσταση μιας συλλογής έργων που σχετίζεται με το περίφημο «Fofi’s» ανήκε στην πρόεδρο του Μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου. «Απλά δεν ενθαρρύνεται κανείς να μπαίνει μέσα στο Μουσείο με μηχανή, όπως ο Ακριθάκης. Κατά τ′ άλλα μπορείτε να απολαύσετε το νέο εστιατόριο με την ψυχή σας...»

Χρήσιμες πληροφορίες:
Διεύθυνση:
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 10:00 -01:00
Τρίτη: κλειστά
Κρατήσεις: Τ 210 3671 030