ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2018 11:31 EEST | Updated 21/09/2018 12:05 EEST

Στόχος huckers ξένης κυβέρνησης οι λογαριασμοί Gmail Γερουσιαστών των ΗΠΑ

matejmo via Getty Images

Οι προσωπικοί λογαριασμοί Gmail ενός απροσδιόριστου ακόμη αριθμού γερουσιαστών των ΗΠΑ και προσωπικού της Γερουσίας φαίνεται πως μπήκαν στο στόχαστρο ξένων hackers που δουλεύουν για λογαριασμό κυβερνήσεων. 

Η αποκάλυψη ήρθε από τον εκπρόσωπο της Google την Πέμπτη ενώ όπως αναφέρει το CNN γερουσιαστής Ρον Γουάiντεν -o οποίος εκλέγεται με το Δημοκρατικό Κόμμα στο Όρεγκον- σε επιστολή προς την ηγεσία της Γερουσίας αναφέρει πως το γραφείο του έλαβε γνώση πως «τουλάχιστον μία σημαντική εταιρεία τεχνολογίας έχει ενημερώσει Γερουσιαστές και μέλη του προσωπικού ότι οι προσωπικοί λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ήταν στόχοι ξένων hackers που απασχολούνται από κυβερνήσεις». 

Η Google επιβεβαίωσε ότι είναι η εταιρεία στην οποία αναφερόταν ο Γουάιντεν, αλλά δεν αποκάλυψε ποιοι γερουσιαστές είχαν μπει στο στόχαστρο των hackers. 

Οι γερουσιαστές και το προσωπικό της Γερουσίας, ανήκουν τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. 

Επίσης η Google δεν αποκάλυψε εάν υπήρξε επιτυχημένη παραβίαση των λογαριασμών ενώ σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζει πως η ενημέρωση που έγινε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο λογαριασμός έχει παραβιαστεί ή όχι έχει δεχθεί επίθεση. Απλά, όπως αναφέρεται, εστιάζει στην εκτίμηση ότι κυβερνητικοί hackers προσπάθησαν πιθανότατα να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση στους λογαριασμούς email χρηστών ή σε υπολογιστές μέσω της μεθόδου phishing ή με την αποστολή κακόβουλου λογισμικού.

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών. 

Υπενθυμίζεται πως το 2016 ο λογαριασμός Gmail του τότε προέδρου της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζόν Ποντέστα φέρεται να παραβιάστηκε από ρώσους hackers και διέρρευσαν χιλιάδες e-mails που αφορούσαν την εκστρατεία της. 

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι είχε αποτρέψει ρωσική επιχείρηση της υπηρεσίας πληροφοριών που είχε ως στόχο think tanks της Γερουσίας και της Ουάσινγκτον. 

Ο γερουσιαστής Γουάιντεν εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις αυτές τονίζοντας επίσης πως ο αρμόδιος για θέματα ασφαλείας στην Γερουσία δεν είχε αρμοδιότητα να προστατέψει τους Γερουσιαστές και το προσωπικό τους από κυβερνοεπιθέσεις. 

Δήλωσε μάλιστα ότι θα εισηγηθεί νόμο για να καλυφθεί αυτό το «κενό». 

Πηγή: CNN