ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/10/2020 13:43 EEST

Στοπ στις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου από τον Μητσοτάκη

Πέτσας για κορονοϊό: «Να συμπράξουμε όλοι για να σωθούν ζωές» και απηύθυνε κάλεσμα για την πιστή εφαρμογή των μέτρων – Σχέδιο της κυβέρνησης για διαχωρισμό ΜΚΟ, ώστε να εντοπιστούν όσες λειτουργούν σε βάρος της χώρας.

Eurokinissi

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούν άλλα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε την ανάγκη πιστής εφαρμογής από όλους των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Όπως ξεκαθάρισε, η κυβέρνηση για την ώρα δεν εξετάζει δράσεις όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα. Η είδηση όμως είναι ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την ακύρωση των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων για την εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δράση των ΜΚΟ στο θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «να προχωρήσει στο διαχωρισμό της ήρας από στάρι, να ενισχύσει τη συνεργασία της με οργανώσεις που προσφέρουν θετικό έργο και να αντιμετωπίσει όσες λειτουργούν παρασιτικά. Για να αποκαλυφθούν όσες συνιστούν λύκους ντυμένους με προβιά και φτάνουν ακόμη και στο σημείο να ασκούν κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας».

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και συστηματική προσπάθεια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό Σώμα, οδηγήθηκαν στον εντοπισμό τεσσάρων ΜΚΟ, με ευρωπαϊκή ταυτότητα, τριάντα τριών μελών τους και δύο ακόμη αλλοδαπών που - σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους στόχους τους-  μεθόδευσαν παράνομη διακίνηση μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. «Προς το σκοπό αυτό, γνωστοποιούσαν τις θέσεις των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού μας που βρίσκονταν στην περιοχή και εμπλέκονται - κατ’ επέκταση - σε κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Όποιες ΜΚΟ λειτουργούν νόμιμα και θέλουν πραγματικά να συμβάλουν είναι ευπρόσδεκτες. Όποιες όμως, λειτουργούν παράνομα, παρασιτικά και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, θα εντοπίζονται από τις Αρχές και θα αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική».

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι οι παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελούν υπόθεση μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών - το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου - να επιλέξει: Αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σημαντικό μέρος της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου αφορούσε στην πορεία της οικονομίας, με αφορμή και την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή για το 2021. «Η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Ενώ η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου για το 2021 είναι για ανάπτυξη 7,5%, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.