Στρώνουμε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου με αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Μια συνταγή που θα απολαύσουμε μέχρι την τελευταία πιρουνιά.
Eurokinissi

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου στρώνεται με ένα και μόνο πιάτο. Το αγαπημένο φαγητό της ημέρας του Ευγγαλισμού, μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Οι συνταγές ποικίλουν από νοικοκυρά σε νοικοκυρά, από τόπο σε τόπο. Όποια και να μαγειρέψουμε ένα είναι σίγουρο. Θα την απολαύσουμε μέχρι την τελευταία πηρουνιά. Εμείς επιλέγουμε να φτιάξουμε το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο με ούζο και την σκορδαλιά μας με πατάτα.

Χρόνια πολλά και καλή όρεξη.

Μερίδες: 8

Υλικά

για τον μπακαλιάρο

1 κιλό μπακαλιάρο παστό κομμένο σε μερίδες (μουσκεμένο για 8 ώρες)

2 φλιτζάνια αλεύρι λευκό

1/2 κ.σ. σόδα

1/2 φλιτζάνι ούζο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

γρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την σκορδαλιά

1 μεγάλη βραστή πατάτα

3 σκελίδες σκόρδο

2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο

5 κ.σ. ξύδι δυνατό

Εκτέλεση

για τον μπακαλιάρο

’Οταν μπακαλιάρος έχει ξαρμυρίσει πολύ καλά, τον βγάζουμε από το νερό και τον τοποθετούμε σε διπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσει εντελώς.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το κουρκούτι για το τηγάνισμα ώς εξής:

Διαλύουμε μέσα στο ούζο την σόδα και έπειτα προσθέτουμε το αλέυρι και μαζί 2 - 3 κ.σ. χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το πιπέρι, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι μέχρι να γίνει ένα λείο και πηχτό κουρκούτι, μέσα στο οποίο θα βυθίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κομμάτια ψαριού μέχρι να πάρουν και από τις δύο πλευρές ένα ωαρίο χρυσοκόκκινο χρώμα.

Μεταφέρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μία πιατέλα, την οποία έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε τον μπακαλιάρο μόλις για 3 λεπτά να στραγγίσει το λάδι του.

Σερβίρουμε αμέσως.

για την σκορδαλιά

Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά τοποθετώντας στο μπλέντερ την πατάτα κομμένη σε κομμάτια, το σκόρδο, 3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και το ξύδι. Θέλουμε να είναι λεία, ομοιογενής, αφράτη και όχι πολύ σφιχτή.

Tip

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά με βραστά λαχανικά.

Αναδημοσίευση από «εδέσματα ελληνικού εορτολογίου» σε συνταγές Μυρσίνης Λαμπράκη.