«Τα χρόνια της ελπίδας»: Το μεταπολεμικό φωτογραφικό άλμπουμ του Robert McCabe στους Δελφούς

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 (ώρα 20.30), ενώ την ίδια περίοδο πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών επίσης έκθεση του ίδιου.
Πλατεία Συντάγματος, 1954. Μπροστά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», βρισκόταν το κουβούκλιο της Τροχαίας. Φωτ. ROBERT McCABΕ
Πλατεία Συντάγματος, 1954. Μπροστά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», βρισκόταν το κουβούκλιο της Τροχαίας. Φωτ. ROBERT McCABΕ
Robert Mc Cabe

Μία έκθεση-σταθμός για τα μεταπολεμικά χρόνια στην Ελλάδα, έτσι όπως τα είδε μέσα από τον μαγικό του φακό ο αμερικάνος φωτογράφος Robert McCabe, θα φιλοξενηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» πλαισιώνεται από τα κείμενα του καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Παναγιώτη Ροϊλό και από την δημοσιογράφο της Huffington Post Greece και συγγραφέα Κατερίνα Λυμπεροπούλου. Οι τρεις παραπάνω είναι συν-συγγραφείς του ομώνυμου βιβλίου που θα συνοδεύσει την έκθεση, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 (ώρα 20.30), ενώ την ίδια περίοδο πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών η έκθεση «Οι Δελφοί τη δεκαετία του ’50 με τον φακό του Robert McCabe», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Kυκλάδες, 1955. Τα παιδιά τύχαιναν ιδιαίτερης προσοχής κατά την αποβίβαση ανθρώπων και αγαθών από τις λέμβους. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρος. Φωτ. ROBERT McCABE
Kυκλάδες, 1955. Τα παιδιά τύχαιναν ιδιαίτερης προσοχής κατά την αποβίβαση ανθρώπων και αγαθών από τις λέμβους. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρος. Φωτ. ROBERT McCABE
Robert Mc Cabe

Πως ξεκίνησαν όλα…

Δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα και πέντε μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ο φωτογράφος Robert McCabe, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει δυο εβδομάδες. Αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα, ο ίδιος κι ο αδερφός του, Τσαρλς, πήραν την μεγάλη απόφαση να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία κι απλά να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που πρωτοείδε ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια. Ωστόσο, διαρκής ήταν η έκπληξη κι η ευχαρίστηση που ένιωθε από το κέφι, τη ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων αυτών που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του.

Έτσι ξεκίνησαν οι «δύο εβδομάδες» που έγιναν μια ολόκληρη ζωή. Τα ταξίδια στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και ο βαθύς δεσμός του Robert McCabe με τη χώρα δυνάμωσε με το πέρασμα των χρόνων.

Aθήνα, πλατεία Μοναστηρακίου, 1954. Μια γυναίκα συγκρατεί τον σύντροφό της για να αποφύγει ένα διερχόμενο αυτοκίνητο σε μια πόλη που δεν είχε φανάρια. Φωτ. ROBERT McCABE
Aθήνα, πλατεία Μοναστηρακίου, 1954. Μια γυναίκα συγκρατεί τον σύντροφό της για να αποφύγει ένα διερχόμενο αυτοκίνητο σε μια πόλη που δεν είχε φανάρια. Φωτ. ROBERT McCABE
Robert Mc Cabe

Αυτό που παρατήρησε ως επισκέπτης και στη συνέχεια ζώντας στην Ελλάδα, ήταν αρχικά μια αργή ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη και μεταμόρφωση της χώρας σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο — ως εκ τούτου ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.

Η έκθεση φωτογραφιών «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του Robert McCabe και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Σέριφος, 1970. Σχολική αίθoυσα με δάσκαλο τον Δημήτρη Ρήγα. Φωτ. ROBERT McCABE
Σέριφος, 1970. Σχολική αίθoυσα με δάσκαλο τον Δημήτρη Ρήγα. Φωτ. ROBERT McCABE
Robert Mc Cabe

Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα Ελένη Αρβελέρ του Συνεδριακού Κέντρου του Ε.Π.ΚΕ.Δ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, ενώ τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Συμμετέχουν: Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, κορυφαίου πολεοδόμου της περιόδουτης Ανασυγκρότησης, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Η έκθεση συνοδεύεται από την ελληνόφωνη (εκδόσεις Πατάκη) και την αγγλόφωνη (Abbeville Press) έκδοση του βιβλίου «Robert McCabe. Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Συντελεστές έκθεσης:

Συντονισμός - έρευνα: Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Στήσιμο: Νίκος Κουτσοκέρας, Μαρία Αλεξίου

Εκτυπώσεις και Σαρώσεις: Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Πάνου Idolo Lab

Σχεδιασμός - γραφικά: Βάσω Αβραμοπούλου

Τοποθέτηση φωτογραφιών: Κώστας Καρασαββίδης

Εκτυπώσεις σε αλουμίνιο: Apolyto

Η εκτύπωση κι η βιβλιοδεσία του βιβλίου «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» που συνοδεύει την έκθεση έγινε στο Trifolio srl, Verona, Italy

Οργανωτική υποστήριξη έκθεσης και ημερίδας Δελφών

Συντονισμός: Μάρω Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Προβολή και Δημοσιότητα: Περικλής Σπάτουλας, Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Τεχνική υποστήριξη-slide show: Νίκος Κουτσοκέρας.

Info:

Robert McCabe: «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»

Κείμενα: Παναγιώτης Ροϊλός, Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Διάρκεια έκθεσης: 10-6-23 / 30-9-2023

Εγκαίνια: 10-6-23 (20.30)

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, του Robert McCabe» 10-6-23, (19.00 - 20.30)