Tα ΗΑΕ απειλούν να ακυρώσουν παραγγελία 50 μαχητικών F-35 από την αμερικανική Lockheed Martin

Και τι χρειάζεται η Φινλανδία 60 μαχητικά ιδίου τύπου. Η "χρυσή συμφωνία" των 9,4δισ. $ με την αμερικανική εταιρεία
via Associated Press

Με ακύρωση της αγοράς 50 μαχητικών F-35 της Lockheed Martin απειλούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμαρτυρόμενα για τις πολύ αυστηρές, όπως υποστηρίζουν, προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ.

«Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι λειτουργικοί περιορισμοί και μια ανάλυση του κόστους έναντι των κερδών οδήγησαν σε αυτήν την επανεκτίμηση» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΑΕ τη στιγμή η Γαλλία προσφέρει εναλλακτικές λύσεις αφού στις αρχές Δεκεμβρίου (κατά την επίσκεψη του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν)τα Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 80 μαχητικών Rafale έναντι 14 δισεκ. ευρώ

Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο, οι ΗΠΑ παραμένουν «ο προμηθευτής που προτιμούν τα Εμιράτα» για συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και, παρά την αναστολή των συζητήσεων για τα F-35, μια αποστολή των ΗΑΕ θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

″Χρυσή συμφωνία” με Φινλανδία για 60 F-35

Πριν λίγες ημέρες πάνως η Φινλανδία επέλεξε τα μαχητικά F-35 του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Lockheed Martin για να αντικαταστήσει τα γηρασμένα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 και ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να παραγγείλει συνολικά 64, με οπλικά συστήματα.

Η δε ”χρυσή συμφωνία” είναι αξίας 9,4 δισ. δολαρίων ενώ στο κόστος περιλαμβάνονται επίσης υπηρεσίες, εκπαίδευση και συντήρηση, κατασκευή υπόστεγων και λοιπού εξοπλισμού.

Η Φινλανδία είναι η 14η χώρα που επέλεξε το F-35 που θα αρχίσουν να εντάσσονται στον στόλο της από το 2027 και μετά ενώ η επιλογή της κυβέρνησης ενισχύει την αμυντική συνεργασία του μικρού σκανδιναβικού έθνους με τους συμμάχους του, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία, όπως δήλωσε ο ερευνητής Τσάρλι Σαλονιους Πάστερνακ από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Γιατί τα χρειάζεται ή άλλοτε ”ουδέτερη” Φινλανδία

″Η Φινλανδία και η Νορβηγία ήδη εκπαιδεύονται μαζί στο βορρά, επομένως θα είναι πολιτική απόφαση να καθοριστεί ποιες πληροφορίες μοιράζονται και πότε”, είπε στο Reuters, αναφερόμενος στη δυνατότητα των τζετ να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση βέβαια με τη Νορβηγία, η Φινλανδία δεν είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), αλλά έχει σφυρηλατήσει ισχυρότερους δεσμούς με τον οργανισμό τα τελευταία χρόνια και έχει επιλέξει στρατιωτικό εξοπλισμό συμβατό με τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Το 2014 η Φινλανδία και η Σουηδία, η οποία επίσης δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν συμφωνία για να εκπαιδεύσουν μαζί και να επιτρέψουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ σε καταστάσεις κρίσης.

Εξίσου σημαντική παράμετρος πως η Φινλανδία μοιράζεται τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, έκτασης 1.340 χιλιομέτρων.

Η Lockheed Martin ανταγωνίστηκε σε διαγωνισμό για τη συμφωνία με τη σουηδική Saab, την αμερικανική ανταγωνίστρια Boeing, τη γαλλική Dassault και τη βρετανική BAE Systems αλλά ”Όταν συγκρίνουμε τις στρατιωτικές επιδόσεις, το F-35 ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας”, σχολίασε ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν.

Η μάχη επικράτησης των κατασκευαστών

Κατασκευαστές στρατιωτικών αεροσκαφών διεκδικούσαν τη συμφωνία από τα τέλη του 2015, όταν το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε την αναζήτηση ενός νέου αεροσκάφους για να αντικαταστήσει το παλιό μαχητικό Hornet της Φινλανδίας που αγοράστηκε το 1992 από τη McDonnell Douglas, τώρα μέρος της Boeing.

″Το F-35 θα προσφέρει στις φινλανδικές βιομηχανίες μοναδικές ψηφιακές δυνατότητες που αξιοποιούν τη μηχανική και την κατασκευή 5ης γενιάς”, δήλωσε η Μπρίτζε Λόντερντέιλ, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και γενική διευθύντρια του προγράμματος F-35. ″Οι εργασίες παραγωγής θα συνεχιστούν για περισσότερα από 20 χρόνια και οι εργασίες συντήρησης F-35 θα συνεχιστούν μέχρι τη δεκαετία του 2070″, όπως διευκρίνισε.

Αντίπαλοι κατασκευαστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Φινλανδίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Saab, Μίκαελ Γιόχανσον να λέει ότι ήταν έκπληκτος που τα F-35 ήταν εντός του προϋπολογισμού. Η γαλλική Dassault είπε ότι η επιλογή ενός αμερικανικού αεροσκάφους ήταν λυπηρή. «Για άλλη μια φορά, παρατηρούμε και λυπούμαστε για την αμερικανική προτίμηση που επικρατεί στην Ευρώπη». Η Boeing είπε ότι εξακολουθεί να βλέπει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον για το F/A-18 Block III Super Hornet και το EA-18G Growler. Η Σουηδία, γείτονας της Φινλανδίας και έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας Gripen Saab, δήλωσε ότι λυπάται για το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα σέβεται την απόφαση. ”Η άριστη αμυντική μας συνεργασία φυσικά θα συνεχιστεί. Η Φινλανδία θα συνεχίσει να είναι ο στενότερος εταίρος μας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας.

Δημοφιλή