Ταυτοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί τύποι κορονοϊού

Ποιοί είναι οι πιο επικίνδυνοι.
jarun011 via Getty Images

Μια νέα μελέτη για τον κορονοϊού που βασίστηκε σε δεδομένα από εφαρμογή παρακολούθησης συμπτωμάτων, διαπίστωσε ότι υπάρχουν έξι διακριτοί «τύποι» της νόσου που περιλαμβάνουν διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων. Η ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει νέες δυνατότητες για το πώς οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν καλύτερα μεμονωμένους ασθενείς και να προβλέψουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη που απαιτείται.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το King’s College London μελέτησαν δεδομένα από περίπου 1.600 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που καταγράφουν τακτικά τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή COVID Symptom Tracker τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Συνήθως, οι γιατροί εξετάζουν αρχικά βασικά συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και απώλεια της αίσθησης της όσφρησης για την ανίχνευση του COVID-19. Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, λέει ότι οι έξι διαφορετικοί «τύποι» του COVID-19 μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και να συνοδεύονται από το δικό τους σύνολο συμπτωμάτων.

Οι έξι ομάδες συμπτωμάτων που περιγράφονται στη μελέτη είναι:

  1. Γρίπη χωρίς πυρετό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό. Οι ασθενείς σε αυτό το επίπεδο έχουν πιθανότητα 1,5% να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη όπως οξυγόνο ή αναπνευστήρα.

  2. Γρίπη με πυρετό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης. Οι ερευνητές λένε ότι περίπου το 4,4% των ασθενών σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκε υποστήριξη αναπνοής.

  3. Γαστρεντερικό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα. Περίπου 3,3% χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

  4. Σοβαρό επίπεδο 1, κόπωση: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κόπωση. Οι ασθενείς σε αυτό το επίπεδο χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη με ρυθμό 8,6%.

  5. Σοβαρό επίπεδο δύο, σύγχυση: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος. Σχεδόν 10% των ασθενών σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

  6. Σοβαρό επίπεδο τρία, κοιλιακό και αναπνευστικό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, κοιλιακό άλγος. Πρόκειται για τον πιο σοβαρό τύπο. Σχεδόν το 20% αυτών των ασθενών χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν επίσης ότι μόνο το 16% των ασθενών με COVID-19 τύπου 1 χρειάστηκε νοσηλεία, σε σύγκριση με σχεδόν τους μισούς ασθενείς με τύπο έξι.

Οι ασθενείς που έχουν τα συμπτώματα των τελευταίων τριών τύπων είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συγκριτικά με τους ασθενείς των πρώτων τριών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη, που μελετάται περαιτέρω, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των τύπων φροντίδας των ασθενών με COVID-19 και να δώσουν στους γιατρούς τη δυνατότητα να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία.

Πηγή: CBS News

Δημοφιλή