Νέα «κόντρα» Τραμπ-Twitter: Κατέβηκε βίντεο του προέδρου με «παραπληροφόρηση» για τον κορονοϊό

«Τα tweet που συνόδευαν το βίντεο παραβιάζουν την πολιτική μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση για την Covid-19».
ASSOCIATED PRESS

Το Twitter απέσυρε το βράδυ της Δευτέρας ένα βίντεο που είχε αναρτήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και περιείχε «ψευδείς πληροφορίες» για τον νέο κορονοϊό, όπως έγινε γνωστό από την πλατφόρμα.

«Τα tweets που συνόδευαν το βίντεο παραβιάζουν την πολιτική μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση για την Covid-19», ανέφερε ένας εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πόσοι άνθρωποι πρόλαβαν να δουν αυτό το βίντεο.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε εξάλλου ότι το ίδιο βίντεο κατέβηκε και από αυτήν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Δευτέρας επειδή περιείχε «ψευδείς πληροφορίες σχετικές με τα φάρμακα και τις θεραπείες» της Covid-19.

Στο βίντεο, μια ομάδα γιατρών έκαναν παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις για την πανδημία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, περισσότερα από 14 εκατομμύρια άνθρωποι το είδαν μέσω στου Facebook. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ ανήρτησε πολλά τμήματα του ίδιου βίντεο στη σελίδα του στο Twitter. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει 84,2 εκατομμύρια «ακολούθους» σε αυτό το δίκτυο.

Μεταξύ άλλων, στο βίντεο αναφέρεται ότι δεν είναι αναγκαίες οι μάσκες για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

Επί μισή ώρα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Τραμπ ανέβαζε μηνύματα υπερασπιζόμενος τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου, το οποίο έχει επαινέσει πολλές φορές. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19.

Το Twitter είναι η βασική πλατφόρμα επικοινωνίας του Τραμπ, όμως εδώ και μερικές εβδομάδες η εταιρεία δεν διστάζει να διαγράφει ή να «καλύπτει» τα μηνύματα του προέδρου, όταν θεωρεί ότι παραβιάζουν την πολιτική της. Πρόσφατα, απενεργοποίησε ένα προεκλογικό βίντεο του προέδρου όταν το συγκρότημα Linkin Park διαμαρτυρήθηκε επειδή χρησιμοποιήθηκε η μουσική του, χωρίς να έχει δώσει την άδεια για κάτι τέτοιο.

«Μπλοκάρισμα» στον γιο του Τραμπ

Στο μεταξύ, το Twitter «μπλόκαρε» τον λογαριασμό του μεγαλύτερου γιου του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, απαγορεύοντάς του τα tweets για 12 ώρες.

Το Twitter προέβη σε αυτή την ενέργεια μετά από μια ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με ένα βίντεο όπου συζητούνταν τα οφέλη της υδροξυχλωροκίνης. Κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Τραμπ, έχουν υποστηρίξει πως το φάρμακο κατά της ελονοσίας λειτουργεί προληπτικά κατά του κορονοϊού, παρά το ότι ιατρικές μελέτες υποδεικνύουν το αντίθετο.

Το Twitter ανέφερε πως το post παραβίαζε τους κανόνες περί παραπληροφόρησης για την Covid-19. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ Τζούνιορ είχε τη δυνατότητα να περιηγείται στο Twitter και να στέλνει direct messages στο μεσοδιάστημα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΒΒC)

Δημοφιλή