ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2018 14:03 EEST

Ταϊλάνδη: Τα αγόρια της ποδοσφαιρικής ομάδας ίσως παραμείνουν στη σπηλιά για μήνες

LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images

Μπορεί η αγωνία να έλαβε σε μεγάλο βαθμό τέλος με τον εντοπισμό τους, ωστόσο η περιπέτεια συνεχίζεται ακόμα: Τα 12 αγόρια της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους, που χάθηκαν σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο θα πρέπει να μάθουν να κάνουν καταδύσεις ή θα χρειαστεί να περιμένουν μήνες για να υποχωρήσουν τα νερά πριν μπορέσουν να βγουν, όπως αναφέρει ο στρατός της Ταϊλάνδης.

Η ομάδα ήταν χαμένη για εννιά ημέρες, μέχρι τον εντοπισμό της από δύτες αργά τη Δευτέρα, σε έναν στεγνό χώρο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι διασώστες τώρα έχουν να αντιμετωπίζουν τα νερά που ανεβαίνουν προκειμένου να πηγαίνουν εφόδια στα παιδιά- κάτι που ίσως να χρειαστεί να κάνουν τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για να εγκατασταθούν γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικής επικοινωνίας στη σπηλιά, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν με τους γονείς τους.

Τα παιδιά εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες, οι οποίοι είχαν πάει στην περιοχή για να βοηθήσουν στην επιχείρηση. Οι ειδικές δυνάμεις της Ταϊλάνδης ανέβασαν στο Facebook βίντεο της στιγμής της πρώτης επαφής μαζί τους. Όπως είπαν τα παιδιά, και οι 13 ήταν εκεί και πεινούσαν πάρα πολύ.

Η είδηση του εντοπισμού τους προκάλεσε κύματα χαράς και ανακούφισης στην Ταϊλάνδη, καθώς η κοινή γνώμη παρακολουθούσε εναγωνίως την εξέλιξη των ερευνών.

Ωστόσο, η έξοδός τους είναι δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας των συνθηκών στο εσωτερικό του σπηλαίου: Το Θαμ Λουάνγκ στο Τσιάνγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης πλημμυρίζει τακτικά κατά την περίοδο των βροχών, που διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Αν είναι να βγουν νωρίτερα, θα πρέπει να λάβουν βασική εκπαίδευση στις καταδύσεις, αλλά ειδικοί προειδοποιούν πως θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να καθοδηγηθούν άπειροι δύτες μέσα στα σκοτεινά νερά των σηράγγων του σπηλαίου. Προσπάθειες απάντλησης των υδάτων μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.