Ταϊβάν: Νηπιαγωγοί έδωσαν ηρεμιστικά σε παιδιά κι αυτό επηρεάζει την αντιπολίτευση

Oργή για τον χειρισμό του σκανδάλου.
Carol Yepes via Getty Images

Γονείς νηπίων στην Ταϊβάν κατηγόρησαν τους δασκάλους ενός νηπιαγωγείου ότι νάρκωσαν τα παιδιά τους, σε ένα σκάνδαλο που απειλεί να πλήξει τις πιθανότητες του κόμματος της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι δάσκαλοι του νηπιαγωγείου Μπαορέν στη Νέα Ταϊπέι στην Ταϊβάν, κατηγορήθηκαν ότι έδωσαν στα παιδιά εθιστικά σιρόπια για τον βήχα για να τα ηρεμήσουν.

Άμεσα οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα όταν γονείς εξέφρασαν έντονη ανησυχία βλέποντας πως τα παιδιά παρουσίαζαν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως εναλλαγές στη διάθεση και κράμπες.

Οκτώ παιδιά φέρονται να βρέθηκαν θετικά σε ίχνη των ψυχοδραστικών φαρμάκων φαινοβαρβιτάλης και βενζοδιαζεπινών.

Τα συμπτώματα των παιδιών πιστεύεται ότι οφείλονταν σε σύνδρομο στέρησης από τα άκρως εθιστικά ναρκωτικά.

Η φαινοβαρβιτάλη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας, ενώ οι βενζοδιαζεπίνες είναι ένας ισχυρός τύπος υπνωτικού φαρμάκου. Δεν είναι σαφές, γιατί τα φάρμακα, που δεν είναι εύκολα διαθέσιμα, χορηγήθηκαν στα παιδιά αν και πιστεύεται ότι έγινε λόγω των ηρεμιστικών τους ιδιοτήτων. Ένας δάσκαλος κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε σωματική τιμωρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αναφέρει ο Guardian.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα με σκοπό να διαλευκανθεί η υπόθεση, με τον διευθυντή του νηπιαγωγείου και πέντε άλλους δασκάλους να έχουν ήδη συλληφθεί. Βέβαια, οι γονείς των παιδιών κατηγόρησαν τις αρχές για καθυστερημένη αντίδραση, εφόσον οι αρχικές καταγγελίες σημειώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Στο νηπιαγωγείο δόθηκε επίσημα η εντολή να κλείσει αλλά και να πληρώσει πρόστιμο ύψους 150.000 δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 4.500 ευρώ).

Σε σχετική δήλωση προς τους γονείς, ο όμιλος Jidibao Education Group, στον οποίο υπάγεται το εν λόγω νηπιαγωγείο, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι «η αλήθεια δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «οι γονείς επηρεάστηκαν βαθιά» από το περιστατικό. Συμπλήρωσε πως ο όμιλος θα συνεργαστεί με την αρμόδια κρατική υπηρεσία, ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά των παιδιών σε άλλα νηπιαγωγεία.

Πώς το σκάνδαλο στο νηπιαγωγείο επηρεάζει το κόμμα αντιπολίτευσης

Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στη Νέα Ταϊπέι, επικρίνοντας τον δήμαρχο, Χου Γιού-Γι, για τον χειρισμό του σκανδάλου.

Οι γονείς είναι εξοργισμένοι που τα παιδιά δεν εξετάστηκαν, παρά μόνο 22 ημέρες μετά την πρώτη φορά που εξέφρασαν σχετικές ανησυχίες. Το νοσοκομείο της πόλης προσφέρει δωρεάν εξετάσεις αίματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με το BBC, αλλά πολλοί γονείς φοβούνται ότι είναι πολύ αργά για να ελέγξουν αν τα παιδιά τους επηρεάστηκαν από τα ηρεμιστικά.

Ο Χου Γιού-Γι είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του KMT, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, στις εκλογές του επόμενου έτους. Στις 9 Ιουνίου, φορείς του κυβερνώντος DPP κατηγόρησαν τον Χου Γιού-Γι ότι επικεντρώνεται στην προεκλογική εκστρατεία αντί στο σκάνδαλο με τα ηρεμιστικά, αποκαλώντας τον «δήμαρχο μερικής απασχόλησης». Ο ίδιος όμως δήλωσε πως το εν λόγω περιστατικό δεν πρέπει να μετατραπεί σε «πολιτικό ζήτημα».

Δημοφιλή