ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/07/2020 15:36 EEST

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Συζήτησαν για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Ιουλίου.

Axel Schmidt / Reuters

Μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες με βασικότερο θέμα συζήτησης το Ταμείο Ανάκαμψης, κορυφώνονται οι επαφές μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής. Η ελληνική πλευρά, που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, υποστήριξε ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά», έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις με τις οποίες θα συμμετάσχει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα στηριχθούν οι οικονομίες των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για τον κεντρικό κορμό των ενισχύσεων η σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι πρέπει να είναι επιχορηγήσεις και όχι δανεισμός. Και μάλιστα να μην χρειάζονται για τη διάθεσή τους πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις. Όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα στοίχημα της Ευρώπης, που αφορά τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Αυτό που επίσης επισημαίνει η ελληνική πλευρά είναι ότι η Ε.Ε. οφείλει να κινηθεί ταχύτατα καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Άρα οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να είναι απλά αποτελεσματικές, αλλά και πολύ γρήγορες, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί ,είναι αν στη συζήτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο έγινε αναφορά στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Με δεδομένο ότι –όπως αποκαλύφθηκε χθες 14 Ιουλίου- είχε προηγηθεί τριμερή συνάντηση μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, του Γερμανού ομολόγου  της και του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου στο Βερολίνο, είναι πάρα πολύ πιθανό Μητσοτάκης και Μέρκελ να συζήτησαν και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Sponsored Post