Τέλος εποχής για την τηλεργασία; Τι άποψη έχουν οι εργοδότες

Τουλάχιστον 6 στους 10 CEOs πιστεύουν ότι το 2026 θα είναι η χρονιά που ο κόσμος θα επιστρέψει στην πλήρη εργασία εντός γραφείου.
Ivan Pantic via Getty Images

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι έχουν «ερωτευτεί» την τηλεργασία, αλλά σύμφωνα με αναφορές, περίπου το 64% των διοικήσεων εταιρειών πιστεύει ότι είναι καιρός να επιστρέψουν στο γραφείο.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα στελέχη παγκοσμίως πιστεύουν ότι ο χρόνος της εξ αποστάσεως εργασίας έχει σχεδόν τελειώσει. Οπως αναφέρεται στο KPMG Global CEO Outlook, τουλάχιστον 6 στους 10 εργοδότες πιστεύουν ότι το 2026 θα είναι η χρονιά που ο κόσμος θα επιστρέψει στην πλήρη εργασία εντός γραφείου. Ηδη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι λένε ότι δίνουν έξτρα κίνητρα και προνόμια για να κάνουν την επιστροφή στο γραφείο πιο ελκυστική από την εργασία στο σπίτι.

Σύγκρουση συμφερόντων

Αυτό, προφανώς, έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι τα τελευταία τρία χρόνια δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο: Λιγότερες μετακινήσεις, κανένα dressing code, εξατομικευμένος χώρος εργασίας, ευέλικτο ωράριο και βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι μόνο μερικά προφανή πλεονεκτήματα της τηλεργασίας.

FG Trade Latin via Getty Images

Σε μια μελέτη από την Gallup, 9 στους 10 απάντησαν ότι δεν θέλουν να επιστρέψει στην εξ ολοκλήρου εργασία από το γραφείο. Στην πραγματικότητα, πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να παραιτηθούν από τις δουλειές τους, αν δεν τους προσφέρουν την ευελιξία που θέλουν.

Από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη παραίτηση στις αρχές του 2021, οι εργοδότες ανησυχούν μήπως χάσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα τους λόγω ζητημάτων ευελιξίας. Ωστόσο, με τις βιομηχανίες να βρίσκουν την ισορροπία τους και τα νέα ταλέντα να έρχονται επιθετικά, το πάνω χέρι φαίνεται να επιστρέφει στους εργοδότες. Συνεπώς, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Κύμα κατά της τηλεργασίας

Ενας από τους πιο ηχηρούς πολέμιους της εξ αποστάσεως εργασίας είναι ο Ελον Μασκ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla έστειλε ένα email στους εργαζομένούς του πέρυσι απαιτώντας παρουσία στο γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ πρόσφατα χαρακτήρισε τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως ως «απομακρυσμένους από την πραγματικότητα».

Nastasic via Getty Images

Και αν ο Μασκ είναι γνωστός «αρνητής» της τηλεργασίας, τον τελευταίο καιρό αρκετοί άλλοι CEOs έχουν έρθει να προστεθούν στην όλο και αυξανόμενη λίστα εκείνων που τερματίζουν την εξ αποστάσεως εργασία. Τον Αύγουστο του 2023, σε μια οξύμωρη κίνηση, το Zoom - που άνθισε λόγω της τηλεργασίας εν μέσω πανδημίας - ήρε την απομακρυσμένη εργασιακή κουλτούρα, ζητώντας από τους υπαλλήλους σε απόσταση εντός 80 χλμ. από την εταιρεία να επιστρέψουν στο γραφείο.

Η Meta (Facebook) ξεκίνησε επίσης πρόσφατα μια πολιτική εργασίας τουλάχιστον 3 ημερών στο γραφείο. Αυτές οι υβριδικές ρυθμίσεις (σ.σ. κάποιες μέρες δουλειά από το γραφείο και τις υπόλοιπες από το σπίτι) έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένας εφικτός συμβιβασμός μεταξύ των εργοδοτών που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις ώρες εργασίας και των εργαζομένων που αγαπούν την τηλεργασία.

Η άλλη πλευρά

Είναι όλες οι εταιρείες κατά της εξ αποστάσεως εργασίας; Η απάντηση είναι «όχι». Υπάρχουν εταιρείες -πολυεθνικές κατά βάση- που παραμένουν υποστηρικτικές και επενδύουν στην εξ αποστάσεως εργασία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλου του Dropbox, Ντρου Χιούστον, «αν εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους και τους συμπεριφέρεσαι σαν ενήλικες, θα συμπεριφέρονται σαν ενήλικες». Με τον κανόνα 90/10 της εταιρείας του - 90% του έτους απομακρυσμένη εργασία και 10% στο γραφείο - ο Χιούστον δείχνει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που παραμένουν παραγωγικοί ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Young woman working at home
Young woman working at home
damircudic via Getty Images

Και δεν είναι ο μόνος. Πολλές εταιρείες διεθνώς ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται σε χρονοδιαγράμματα και συστήματα που είναι ευέλικτα και βολικά για αυτούς.

Τι μέλλει γενέσθαι

Υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις για το μέλλον της εργασίας. Με την ιδέα της απομακρυσμένης εργασίας να βιώνει διαφορετικές πραγματικότητες σε ποικίλους κλάδους και διαφορετικά αποτελέσματα, δεν φαίνεται να είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει σε όλους.

Ωστόσο, τάσεις όπως η ταχεία υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, η εστίαση στην ευημερία των εργαζομένων, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, η ευκολία απομακρυσμένης ενσωμάτωσης, η έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και άλλα, ενισχύουν την ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας.

Nitat Termmee via Getty Images

Ακόμα κι αν η απομακρυσμένη εργασία σταματήσει για κάποιους να αποτελεί επιλογή, οι εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν τις αρχές και τα οφέλη της στο περιβάλλον του γραφείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

*Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε από την Media Decision και εκδόθηκε από την Wealth of Geeks.

Δημοφιλή