ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/07/2021 18:26 EEST | Updated 12/07/2021 18:52 EEST

Τέλος ο αποκλεισμό από την πλατφόρμα όσων αλλάζουν τα ραντεβού εμβολισμού - 15/7 ανοίγει για τους 16-17 ετών

Θεοδωρίδου: "Εργαστήριο" νέων μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι ενώ οι εμβολιασμένοι τις "φρενάρουν".

Eurokinissi

Στην σημασία του εμβολιασμού των νεότερων ατόμων με αφορμή και το  άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών την Πέμπτη,  αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και των εμβολιασμό. Ο δε Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως πλέον δεν θα υπάρχει ο περιορισμός της ακύρωσης δύο ραντεβού και το συνεπακόλουθο μπλοκάρισμα της πρόσβασης στην πλατφόρμα για το κλείσιμο νέου. 

Η κ.Θεοδωρίδου επεσήμανε πως τα επόμενα κύματα κορονοϊού θα πυροδοτούνται από μεταλλάξεις και κρίσιμο ρόλο στην εξάπλωση αυτών θα έχουν οι νεαρές ηλικίες που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ανεμβολίαστους και ευπαθείς ομάδες. 

Ο κίνδυνος νόσησης, όπως εξήγησε, είναι μικρός αλλά υπαρκτός και ακόμη και στις νεαρές ηλικίες υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα άρα και με αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Επεσήμανε δε τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων για την πορεία των μεταλλάξεων κάνοντας ειδική αναφορά σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη. Συγκεκριμένα σε αυτό οι ανεμβολίαστοι χαρακτηρίζονται ως ένα εργαστήριο νέων μεταλλάξεων ενώ οι εμβολιασμένοι φρενάρουν φρενάρουν τη διαδικασία των μεταλλάξεων. 

″Οι εμβολιασμοί αποτρέπουν τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση σε ποσοστό 93% και σε μικρότερο ποσοστό την πιθανότητα να μολυνθεί ενώ παράλληλα φρενάρει τη διαδικασία των μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά”.