Τύμπανα πολέμου στη Σουηδία; Σοκ από τη δήλωση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Τόσο ο υπουργός όσο και ο αρχιστράτηγος κάλεσαν τους Σουηδούς να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο πόλεμο.
imagean via Getty Images

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σουηδία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Καρλ Όσκαρ Μποχλιν ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία» ενόψει της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Ακολούθησε ανάλογη τοποθέτηση και από τον Σουηδό αρχιστράτηγο Μίκαελ Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε τους Σουηδούς να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το ενδεχόμενο αυτό.

Όπως αναφέρει το BBC, οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία αλλά και αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να εκφράζει αντιρρήσεις για τον τόνο των προειδοποιήσεων.

Η πρώην πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση ότι ενώ η κατάσταση ασφαλείας είναι σοβαρή, «δεν είναι σαν να βρίσκεται ο πόλεμος ακριβώς έξω από την πόρτα».

Από την πλευρά της η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris δήλωσε ότι η εθνική γραμμή βοήθειας δεν δέχεται συνήθως κλήσεις για το ενδεχόμενο πολέμου αλλά αυτή την εβδομάδα, είχε τεράστια αύξηση κλήσεων.

«Αυτό ήταν καλά προετοιμασμένο, δεν ήταν κάτι που ξεστομίστηκε», δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος της Bris, Μάγια Νταλ.

«Θα έπρεπε να έχουν παράσχει πληροφορίες που προορίζονται για παιδιά όταν βγαίνουν με τέτοιου είδους πληροφορίες για ενήλικες».

Μετά από δύο και πλέον αιώνες ουδετερότητας, η Σουηδία βρίσκεται λίγα βήματα πριν από την ένταξή της στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, περιμένοντας το πράσινο φως από το κοινοβούλιο της Τουρκίας και στη συνέχεια από την Ουγγαρία.

Η Φινλανδία έχει ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ότι θα είναι «η πρώτη που θα υποφέρει» εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις με το ΝΑΤΟ.

Πιθανό ως σενάριο

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Σουηδίας δήλωσε ότι στόχος του δεν ήταν να χάσει ο κόσμος τον ύπνο του, αλλά να αποκτήσει επίγνωση του τι πραγματικά συμβαίνει. Απηύθυνε έκκληση στις τοπικές αρχές, στους υπεύθυνους σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και στους ιδιώτες να ανταποκριθούν.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα, είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά», δήλωσε ο στο συνέδριο Κοινωνία και Άμυνα την Κυριακή.

Ο Όσκαρ Γιόνσον, ειδικός από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, δήλωσε ότι, ενώ ο πόλεμος είναι πιθανός, θα πρέπει να συντρέξουν διάφοροι παράγοντες: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία να τελειώσει, ο στρατός της να έχει το χρόνο να ανασυγκροτήσει και να επανεξοπλιστεί και η Ευρώπη να χάσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Όλα αυτά βρίσκονταν εντός των ορίων της δυνατότητας», πρόσθεσε.

Δημοφιλή