Την Παρασκευή «κληρώνει» για τα νέα μέτρα, με το βλέμμα στα κρούσματα και τους ειδικούς

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
ASSOCIATED PRESS

«Την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή, η οποία και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το τι πρέπει να γίνει», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την καθιερωμένη εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οπως επισήμανε, το στοιχείο που θα κρίνει την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που γίνεται καθημερινά.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είμαστε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου ή και σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, τόνισε πως τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και ανέφερε πως καθήκον της κυβέρνησης είναι να προσαρμόζεται σε αυτά.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα», είπε, μεταξύ άλλων. «Οπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα στήριξης ανέργων, εργαζομένων και νοικοκυριών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Οπως είπε έχει αποφασιστεί παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στην αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο, στη χορήγηση των 534 ευρώ σε όσους μισθωτούς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% από τις αρχές του έτους.

Όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «συζητείται αυτές τις μέρες και ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υλοποιείται έτσι μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας».

Ακολούθως πρόσθεσε πως «κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας για τα οπτικοακουστικά Μέσα με την σχετική κοινοτική Οδηγία.

Ο κ. Ταραντίλης γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή