ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/09/2021 18:26 EEST | Updated 06/09/2021 18:53 EEST

Την Τρίτη ξεκινά το πρόγραμμα για την τρίτη δόση - Ποιους αφορά η πρώτη φάση

Εξετάζεται ακόμα η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών.

Lauren DeCicca via Getty Images

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και σε πρώτη φάση θα αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους, όπως ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα που γίνεται στο υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, πρόκειται για 285.000 άτομα και θα λάβουν, την προηγούμενη ημέρα (Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου), μήνυμα στο κινητό τους για να προσέλθουν για την αναμνηστική δόση. Όπως είπε θα ακολουθήσουν, ανάλογα με τις συστάσεις της Επιτροπής, και οι υπόλοιπες ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο στόχος της χορήγησης τρίτης δόσης είναι για άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, και έτσι ενέχει τη θέση της συμπληρωματική δόσης.

Ο δεύτερος στόχος είναι για να ενισχυθεί το επίπεδο των αντισωμάτων σε περιπτώσεις που αυτά έχουν μειωθεί.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η Επιτροπή μελετά τα δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα ακολουθήσουν τις ομάδες για τη χορήγηση τη τρίτης δόσης. Σύμφωνα με την ίδια, πρόταση είναι να χορηγηθεί τρίτη δόση στα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Θα ακολουθήσουν επαγγελματίες με αυξημένη έκθεση στον ιό και ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα. Η επάρκεια των εμβολίων και η ετοιμότητα του συστήματος θα βοηθήσει το σχέδιο», πρόσθεσε.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ωστόσο ότι προτεραιότητα παραμένει ο βασικός εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, εκείνων δηλαδή που ακόμα δεν έχουν κάνει καμία δόση. 

Οι εμβολιασμοί σήμερα 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως σήμερα αναμένεται να γίνουν 29.000 εμβολιασμοί, ενώ μέχρι τώρα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 5.780.000 πολίτες (το 55% του γενικού πληθυσμού και το 64,2% του ενήλικου πληθυσμού).

Εμβολιασμοί παιδιών και εγκύων 

Η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών και των εγκύων.

Μίλησε για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για τέσσερις λόγους:

 
  • 1ον Για την ατομική τους προστασία
  • 2ον Θωράκιση των παιδιών για σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • 3ον Μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
  • 4ον Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων 

Παράλληλα, άλλο θέμα που απασχολεί -προσέθεσε- είναι οι έγκυες, και η επικράτηση της μετάλλαξης ”Δέλτα” υπενθυμίζει τη σημασία του εμβολιασμού και σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά -όπως είπε- έχουν νοσηλευθεί 20 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 δυστυχώς έχουν καταλήξει.

Αναφερόμενη σε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός και στην πρόωρη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.