Τέσσερα πράγματα που μπορεί να αλλάξει o Έλον Mάσκ στο Twitter και μας αφορούν όλους

Ο δισεκατομμυριούχος το τελευταίο διάστημα σε συνεντεύξεις και tweets εξηγεί τι θέλει να αλλάξει σε λογαριασμούς και θέματα αλληλεπίδρασης.
via Associated Press

Ο Έλον Μασκ μπορεί κατά καιρούς να είναι δυσνόητος και η πολιτική του ασαφής, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι θα μπορούσε να κάνει εξαγοράζοντας το Twitter.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες και όσο πλησίαζε η συμφωνία της Δευτέρας για την αγορά της εταιρείας έναντι 44δισ. δολαρίων, ο Μασκ έδωσε περισσότερα στοιχεία για το τι θα άλλαζε στο Twitter τόσο μέσα από συνεντεύξεις όσο και μέσα από αναρτήσεις στο Twitter.

Οι πιθανές αυτές αλλαγές, σύμφωνα με τους New York Times, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τέσσερις βασικές:

Ελευθερία λόγου και έλεγχος περιεχομένου. Ο Μασκ έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία του ότι οι υπεύθυνοι ελέγχου περιεχομένου του Twitter παρεμβαίνουν υπερβολικά στην πλατφόρμα, την οποία θεωρεί ως την διαδικτυακή «de facto δημόσια πλατεία του χωριού».

Ανέφερε αυτές τις ανησυχίες για άλλη μια φορά σε ανακοινώσεις του σχετικά με την συμφωνία εξαγοράς: «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής Δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των χρηστών», πρόσθεσε. «Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ’’ξεκλειδώσω’’».

Σε ένα tweet του επίσης τη Δευτέρα ανέφερε: Ελπίζω πως ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, επειδή αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου.

Το ερώτημα «Τραμπ». Ο Μασκ δεν έχει σχολιάσει δημόσια πώς θα χειριζόταν τον μπλοκαρισμένο στο Twitter λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, τα σχόλιά του για την ελευθερία του λόγου έχουν τροφοδοτήσει εικασίες ότι το Twitter υπό την ιδιοκτησία του θα μπορούσε να επαναφέρει τον λογαριασμό ο οποίος είχε αποκλειστεί από την πλατφόρμα πέρυσι μετά την 6η Ιανουαρίου 2021 και την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με το Twitter, o Τραμπ είχε παραβιάσει τις πολιτικές του υποκινώντας τη βία μεταξύ των υποστηρικτών του. Το Facebook επίσης μπλόκαρε τον λογαριασμό του Τραμπ για τον ίδιο λόγο.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ήταν γνωστός για tweets που επέκριναν τους αντιπάλους και συχνά επέλεγε το μέσο για να ανακοινώσει αλλαγές στην πολιτική του, προσπαθεί επίσης να ξεκινήσει τον δικό του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης το Truth Social. Προσπαθεί με δυσκολία να προσελκύσει χρήστες και μπορεί να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο τώρα που ο Μασκ πρότεινε αλλαγή των κανόνων εποπτείας περιεχομένου στο Twitter.

Ο Τραμπ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι πιθανότατα δεν θα επανενταχθεί στο Twitter.

Ο αλγόριθμος. Σε ένα συνέδριο του TED τον Απρίλιο, ανέπτυξε αναλυτικά τα σχέδιά του για να μετατρέψει τον αλγόριθμο της εταιρείας σε μοντέλο ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τον κώδικα που δείχνει πώς εμφανίστηκαν ορισμένες αναρτήσεις στο timeline τους.

Όπως είπε η μέθοδος ανοιχτού κώδικα θα ήταν καλύτερη από το να προωθούνται και να υποβιβάζονται μυστηριωδώς τα tweets χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει.

Ο Μασκ έχει επίσης επισημάνει την πολιτικοποίηση της πλατφόρμας στο παρελθόν και πρόσφατα σχολίασε με ανάρτηση στο Twitter ότι οι πολιτικές οποιασδήποτε πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης «είναι καλές εάν το πιο ακραίο 10% αριστερά και δεξιά είναι εξίσου δυσαρεστημένο».

Ποιος χρησιμοποιεί την πλατφόρμα και πώς. Πριν ο Μασκ κάνει προσφορά για να αγοράσει Twitter εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνάφεια της πλατφόρμας.

Όταν ένας λογαριασμός δημοσίευσε μια λίστα με τους 10 λογαριασμούς Twitter με τους περισσότερους followers, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των ποπ σταρ Τζάστιν Μπίμπερ και Κέιτι Πέρι, ο Ο Μασκ απάντησε και έγραψε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ’’κορυφαίους’’ λογαριασμούς κάνουν tweet σπάνια και δημοσιεύουν πολύ λίγο περιεχόμενο. Πεθαίνει το Twitter;».

Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla σε ένα tweet της περασμένης Πέμπτης υποσχέθηκε ότι «θα νικήσει τα spam bots ή θα πεθάνει προσπαθώντας!».

Δημοφιλή