"Θα επιστρέψουμε" λέει ο Ζελένσκι μετά την υποχώρηση στο Λισιτσάνσκ. Υπό ρωσικό έλεγχο όλο το Λουχάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την τελευταία ελεύθερη πόλη της περιφέρειας. Ανακατάληψη εδαφών με τα όπλα που στέλνει η Δύση, υπόσχεται ο Ζελένσκι.
Σεβεροντονέτσκ, Λουχάνσκ (1η Ιουλίου 2022)
Σεβεροντονέτσκ, Λουχάνσκ (1η Ιουλίου 2022)
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αποσύρθηκαν από την τελευταία πόλη υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιφέρεια του Λουχάνσκ κατά παραδοχή και του ίδιου του προέδρου της χώρας ενώ η Ρωσία κάνει λόγο για μια μεγάλη νίκη αφού πλέον η μία από τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς, που το Κρεμλίνο έχει βάλε στόχο να κατακτήσει είναι υπό το έλεγχό της ενώ και στην δεύτερη, το Ντονέτσκ μεγάλο τμήμα των εδαφών έχει ήδη κατακτηθεί.

Κατά το διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για τακτική απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων προκειμένου να σωθούν ζωές στρατιωτών που θα ανασυνταχθούν για να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση με τη βοήθεια δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας.

Συγκεκριμένα είπε πως η Ρωσία συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στο μέτωπο του Ντονμπάς, αλλά η Ουκρανία θα απαντήσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως τους εκτοξευτές πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ.

«Εάν οι διοικητές του στρατού μας αποσύρουν ανθρώπους από ορισμένα σημεία του μετώπου, όπου ο εχθρός έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός –κάτι που ισχύει για το Λισιτσάνσκ– αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα» είπε ο Ζελένσκι και κατάληξε «Σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε χάρη στην τακτική μας, χάρη στις αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων». Και τόνισε πως η προστασία των ζωών των στρατιωτών είναι σημαντική και κατέληξε: «Θα ξαναχτίσουμε τα τείχη, θα κερδίσουμε ξανά τη γη και οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται πάνω από όλα».

Σε ανάλογες δηλώσεις έχει προχωρήσει νωρίτερα και η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Η Μόσχα από την πλευρά της, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι η κατάληψη του Λισιτάνσκ λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της γειτονικής π όλης Σεβεροντονέτσκ σημαίνει πως πλέον έχει «απελευθερώσει» το Λουχάνσκ. Δηλώνει δε πως θα παραδώσει την περιφέρεια στην αυτοανακηρυχθείσα υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, της οποίας η ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε μονομερώς παραμονές της εισβολής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις αναφορές περί «απελευθέρωσης» κάνουν λόγο για ρωσική προπαγάνδα.

Η εστίαση πάντως στο πεδίο της μάχης μετατοπίζεται τώρα στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ, όπου το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει αρκετά εδάφη και φυσικά την Μαριούπολη.

Χθες τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η πόλη Σλόβιανσκ χτυπήθηκε από ισχυρούς βομβαρδισμούς από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Μόσχα: Η Δύση δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Στο μεταξύ η Μόσχα κατηγόρησε δυτικά κράτη πως αποτρέπουν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία διότι ο σκοπός τους είναι να τραβήξει ο πόλεμος σε μάκρος.

«Τώρα είναι η στιγμή που οι δυτικές κυβερνήσεις στοιχηματίζουν τα πάντα στη συνέχιση του πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τόνισε, η Δύση δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς ούτε «να σκεφτούν την ειρήνη», ούτε «να μιλήσουν για αυτή», ούτε «να συζητήσουν» με τη ρωσική πλευρά. Αναφερόταν σε δηλώσεις δυτικών πολιτικών, που ανέφεραν πως δεν θέλουν να ασκήσουν καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μολαταύτα η στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις θα έρθει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. Ο κ. Πεσκόφ διεμήνυσε ξανά πως για να αποκατασταθεί η ειρήνη, το Κίεβο θα χρειαστεί να αποδεχθεί τις αξιώσεις της Μόσχας — οι οποίες, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, από το 2014, και επίσης την αναγνώριση της απόσχισης των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ. Η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις απαιτήσεις αυτές.

Πηγές : Reuters, DPA

Δημοφιλή