ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2020 08:10 EET

Θάνατος Νίκι Φερστάπεν: Ενα από τα ψυχρότερα εγκλήματα της Ολλανδίας λύθηκε 22 χρόνια μετά

Ο αγώνας των γονιών του δικαιώθηκε (εν μέρει).

MARCEL VAN HOORN via Getty Images

Ένας 58χρονος άνδρας φυλακίστηκε για δώδεκα χρόνια σε ένα από τα πιο διαβόητα εγκλήματα της Ολλανδίας τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιος Μπρεχ κρίθηκε ένοχος από ένα δικαστήριο στη νότια πόλη του Μάαστριχτ για σεξουαλική κακοποίηση κι εν τέλει θανάτωση του 11χρονου Νίκι Φερστάπεν. Σημειώνεται, ότι απαλλάχθηκε από την ανθρωποκτονία, λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Ο μικρός εξαφανίστηκε από μια σκηνή σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση τον Αύγουστο του 1998.

picture alliance via Getty Images
 

Το πτώμα του βρέθηκε σε δασικές εκτάσεις την επόμενη μέρα, 11 Αυγούστου.

Η δολοφονία παρέμεινε άλυτη για 20 χρόνια, αφήνοντας τους γονείς του αγοριού Μπέρτι και Πίτερ Φερστάπεν και την αδερφή του να αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

Η υπόθεση έγινε ευρύτερα γνωστή από τον θρυλικό δημοσιογράφο Peter R. de Vries που χρησιμοποίησε το δημοφιλές τηλεοπτικό του πρόγραμμα για να κρατά ενήμερο το κοινό για τις εξελίξεις. 

Η ολλανδική αστυνομία στη νοτιοανατολική επαρχία του Λίμπουργκ είχε συλλέξει άφθονο DNA από τη σκηνή του εγκλήματος, αλλά έπρεπε να διανύσει μαραθώνιο.  Ακολούθησε εθελοντική μαζική δοκιμή 14.000 ανδρών στην περιοχή και ο Μπρεχ εντοπίστηκε μέσω DNA ενός συγγενή.

Αργότερα προέκυψε ότι ένας  αστυνομικός τον είχε σταματήσει να οδηγεί  ποδήλατο μετά τον εντοπισμού του Νίκι. 

MARCEL VAN HOORN via Getty Images

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να φυλακίσει τον Brech για 15 χρόνια για ανθρωποκτονία, ακολουθούμενο από υποχρεωτική κράτηση σε ψυχιατρική μονάδα.

Ωστόσο, το δικαστήριο συμφώνησε με μαρτυρία εμπειρογνωμόνων ότι ο Nicky Verstappen μπορεί να πέθανε από έλλειψη οξυγόνου και ο θάνατός του μπορεί να ήταν ακούσιος ως αποτέλεσμα του επιτιθέμενου να βάλει το χέρι του στο στόμα του αγοριού κατά τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε κατηγορηματικά στον κατηγορούμενο ότι «χωρίς τις ενέργειές σας θα ήταν ακόμα ζωντανός στις 11 Αυγούστου 1998».

Ο Μπρεχ αντιμετωπίζει 12 χρόνια φυλάκιση για απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση και επιπλέον έξι μήνες για κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Ο δικηγόρος του είπε ότι θα ασκήσει έφεση.

 

(Με πληροφορίες από BBC