ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/08/2018 08:21 EEST

Θυελλώδεις άνεμοι 8 μποφόρ και υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών θέτουν σε επιφυλακή τις αρχές

Gene Blevins / Reuters
Gene Blevins / Reuters

Θυελλώδεις άνεμοι προβλέπονται για σήμερα Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές της χώρας σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμέννα στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο καθώς και στον Νότιο Ευβοικό αναμένονται άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ ενώ ανάλογη εικόνα θα επικρατεί και στο στενό του Καφηρέα αλλά και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Ικάριο. Άνεμοι έως 8 μποφόρ θα πνέουν επίσης στις Κυκλάδες, τοπικά στην Θεσσαλία και την Κρήτη

Στην Αττική οι άνεμοι θα είναι 4-6 μποφόρ αλλά τοπικά στις ανατολικές περιοχές θα φτάσουν τα 7 έως 8 μποφόρ.

Σημειώνεται πως για την Παρασκευή έχει εκδοθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πρόβλεψη για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας • Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θάσος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.