«Θέλουμε αυτόνομη την IDΕ- αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού» για Ελλάδα-Ισραήλ, λέει ο CEO της ΙΑΙ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΙ, Boaz Levy, μίλησε στη HuffPost Greece μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Intracom Defense.
.
.
HuffPost Greece

Για μια εξέλιξη-ορόσημο τόσο για την ΙΑΙ όσο και για την Intracom Defense (IDE), αλλά και για την Ελλάδα και το Ισραήλ γενικότερα, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας, Boaz Levy, μιλώντας στη HuffPost Greece μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της ΙDE την Τρίτη, στο πλαίσιο της DEFEA 2023- σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «η στήριξη που λάβαμε από τους υπουργούς Άμυνας τόσο της δικής μας χώρας όσο και της δικής σας, περιλαμβανομένου στρατιωτικού προσωπικού και των δύο πλευρών, επιδεικνύει πως αυτό είναι μόνο η αρχή ενός νέου ταξιδιού».

Ο κ. Levy, σχολιάζοντας τη συμφωνία, είπε πως στις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ προστίθεται με αυτόν τον τρόπο ένα «δομικό κομμάτι» που βασίζεται στην τεχνολογία: «Αυτό που επιδεικνύουμε είναι μια σύμπραξη μεταξύ δύο εταιρειών- η μία ελληνική, η άλλη ισραηλινή, με πολλή εμπειρία, πολλά προϊόντα...ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και των δύο πλευρών, επειδή η IDE έχει τις δικές της δυνατότητες, που είναι συμπληρωματικές στις δικές μας».

O CEO της ΙΑΙ, Boaz Levy (στο κέντρο), με τον πρόεδρο και CEO της Intracom Holdings, Σωκράτη Κόκκαλη (αριστερά).
O CEO της ΙΑΙ, Boaz Levy (στο κέντρο), με τον πρόεδρο και CEO της Intracom Holdings, Σωκράτη Κόκκαλη (αριστερά).
IAI

Όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΙ, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις, τους μηχανικούς και τον υπάρχοντα τρόπο σκέψης, «θα είναι πολύ εύκολο για εμάς να ανοίξουμε την πύλη και για άλλες τεχνολογίες και να φτιάξουμε προϊόντα που δεν εξυπηρετούν μόνο την Ελλάδα, μα και την Ευρώπη και το Ισραήλ». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «σκοπεύουμε να αφήσουμε αυτόνομη (standalone) την εταιρεία...είναι πολύ σημαντικό να τη διατηρήσουμε έτσι, δεν πρόκειται να παρέμβουμε στη διοίκηση της εταιρείας και στις δυνατότητες που ήδη έχει- εμείς θα συνεισφέρουμε από άποψης τεχνολογίας».

Ως προς τους τομείς δραστηριότητας προς τους οποίους εστιάζεται το ενδιαφέρον, ο κ. Levy είπε «τόσο hardware όσο και software...πολλούς τομείς θα τους εξερευνήσουμε μαζί, σε κάποιους έχουμε αρχίσει ήδη, σε άλλους θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να διερευνήσουμε καλύτερα ο ένας τις δυνατότητες του άλλου και να δούμε πού θα εστιάσουμε και πού θα επενδύσουμε χρόνο, χρήμα και γνώση».

.
.
HuffPost Greece

Ως προς τις δυνατότητες της IDE, ο κ. Levy αποκάλυψε πως «μάθαμε για την IDE και ξέραμε τις δυνατότητές της, σε σχέση με δικές μας δυνατότητες στον τομέα της αεράμυνας. Η αντιαεροπορική/ αντιπυραυλική άμυνα σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ενδιαφέροντος κάθε εταιρείας του χώρου της άμυνας, και φυσικά η ΙΑΙ ως εταιρεία με ηγετική θέση στον χώρο παγκοσμίως, ασχολείται με όλες τις πτυχές της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Κάποιες δυνατότητες της IDE εφαρμόζονται ήδη σε κάποια προϊόντα μας που σχετίζονται με την “οικογένεια” Barak MX. To Barak MX είναι, θα λέγαμε, ένα μοναδικό σύστημα, που μπορεί να αναχαιτίζει πολλές απειλές, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, μπορεί να χρησιμοποιείται από το ναυτικό και από την ξηρά...υπάρχουν πολλά στοιχεία. Δεν μιλώ μόνο για εξαρτήματα που μπορούν να παράγονται εδώ ή θα μπορούσαν να ρυθμίζονται/ προσαρμόζονται εδώ με βάση ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, μιλώ για τις απαιτήσεις που έχετε εδώ στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει ένα σύστημα σαν το Barak MX. Και περνώντας από τη στρατιωτική οπτική στην τεχνολογική οπτική, μιλώ για επικοινωνίες, για κατασκευή hardware και software (λογισμικού). Έχουμε δει πως στην IDE υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες που είναι επαρκείς ως προς τις απαιτήσεις μας, κάποιες εξ αυτών τις χρησιμοποιούμε ήδη, όπως προανέφερα. Επιπλέον, η προμήθεια πολύπλοκων συστημάτων σε έναν χρήστη προϋποθέτει συντήρηση, εκπαίδευση, follow up support- είναι απαραίτητο να γίνεται με μια εταιρεία με τέτοιες δυνατότητες στην περιοχή για την οποία μιλάμε».

Μιλώντας περαιτέρω για το σύστημα Barak MX, ο κ. Levy υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορους τύπους αναχαιτιστικών πυραύλων, μικρής, μέσης και μακράς εμβέλειας, ικανό να αναχαιτίζει απειλές αρχίζοντας (ανάλογα με τον τύπο πυραύλου) από τα 0 και φτάνοντας μέχρι και τα 150 χλμ, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σύστημα που θα μπορούσε είτε να αντικαταστήσει υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, ή να υιοθετηθεί με στόχο τη συνολική βελτιστοποίηση της αεράμυνας: «Στο τέλος της ημέρας, θα είναι απόφαση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας» με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΙ.

Δημοφιλή