ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/03/2021 07:19 EET | Updated 11/03/2021 14:31 EET

Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στην υπό κατάληψη πρυτανεία του ΑΠΘ

Σε 33 προσαγωγές και 16 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία.

ΕΛ.ΑΣ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Aστυνομίας  για την εκκένωση της υπό κατάληψη  πρυτανείας του ΑΠΘ, που ξεκίνησε στις 6 το πρωί της Πέμπτης

 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (με τη συνδρομή δυνάμεων ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ), παρουσία και εισαγγελέα, απέκλεισαν το σημείο και τους γύρω χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβαση και να απομακρύνουν τους φοιτητές από το κτίριο της πρυτανείας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για 18η συνεχόμενη ημέρα.

ΕΛ.ΑΣ
ΕΛ.ΑΣ

Η ομάδα ατόμων που βρισκόταν εκεί προσήχθη και οδηγήθηκε σε δυο κλούβες, οι οποίες αναχωρήσαν για το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ έγιναν 33 προσαγωγές ατόμων (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 είναι Ελληνες και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Από αυτές τις προσαγωγές οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους αφορά το αδίκημα της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία (168 παρ. 1 ΠΚ).

Η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

ΕΛ.ΑΣ
ΕΛ.ΑΣ

 

Ενταση μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών

Ενταση σημειώθηκε, όταν ομάδα φοιτητών μετά την είδηση της εκκένωσης του ΑΠΘ, βρέθηκε μπροστά από τη βιβλιοθήκη και κατήγγειλε την επιχείρηση της ΕΛΑΣ. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα.

 

Τους πρόλαβαν πριν τη λήξη της κατάληψης

Οπως μετέδωσε χθες, Τετάρτη, το thesstoday.gr, η κατάληψη επρόκειτο να λήξει σήμερα, ωστόσο η αστυνομία φαίνεται ότι πρόλαβε τους καταληψίες προτού αποχωρήσουν από μόνοι τους.

Η πολύωρη συνέλευση της Τετάρτης των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που τελείωσε αργά το βράδυ οδήγησε τελικά στη λήψη κατά πλειοψηφία της απόφασης για τη λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης για σήμερα πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr οι φοιτητές μετά την πορεία, θα προχωρoύσαν στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης για τη λήξη της κατάληψης.

Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την επιχείρηση

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και καταγγέλλουν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται πως «δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους». Επισημαίνεται δε, ότι από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Πρύτανης ΑΠΘ: Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ′ ύλην και προστατεύεται

«Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτιρίου, τονίζοντας ότι «η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ».

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ′ ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Grtimes.gr, Thestival.gr, thesstoday.gr)