Θεσσαλονίκη: Ιερέας φέρεται να εξαπατούσε πιστούς για «δωρεές» άνω του 1.3 εκατ. ευρώ

Πείθοντας τα θύματά να στηρίξουν τον στηρίξουν ώστε να γίνει -όπως έλεγαν ο ίδιος και οι συνεργοί του- Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Περισσότερα από 1.300.000 ευρώ κατάφερε να αρπάξει -σύμφωνα με την αστυνομία- από ανυποψίαστους πιστούς ένας ιερέας στη Θεσσαλονίκη, σε βάρος του οποίου αλλά και τριών συνεργών του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, εγκληματικής οργάνωση, πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2018 όταν ο ιερέας μαζί με έναν συνεργό του, 61 ετών, ξεκίνησαν να διαρρέουν στους πιστούς - θαυμαστές του Πατέρα Μεθόδιου, ότι είναι βέβαιη η εκλογή του στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αλλά χρειαζόταν χρήματα, για να ενισχύσουν παρασκηνιακά τη διαδικασία εκλογής του.Υποσχέθηκαν, μάλιστα, στους ”χρηματοδότες” ότι θα τους επιστρέψουν αυτά τα χρήματα.

Για να ισχυροποιήσουν τα λεγόμενά τους παρουσίαζαν πλαστές επιστολές, τις οποίες συνέτασσε ο 61χρονος και υποτίθεται πως ήταν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Υπουργείο Οικονομικών, υπηρεσία της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έγιναν άρσεις τραπεζικού απορρήτου και συλλογή φορολογικών στοιχείων και προέκυψε ότι απέσπασαν από τα θύματά τους τουλάχιστον 1.347.740 ευρώ (εκ των οποίων 582.000 ευρώ από επιβεβαιωμένες μεταφορές χρημάτων των παθόντων), κατά το ερευνώμενο καταγγελθέν χρονικό διάστημα, 01-01-2018 έως 13-06-2023.

Επίσης, εξακριβώθηκε η πορεία των χρημάτων, έως την μεταφορά τους σε λογαριασμούς του 61χρονου, αλλά και η ανάλωσή τους από αυτόν, μέσω ενός πολυτελούς τρόπου διαβίωσης. Τέλος, προέκυψαν και μεταφορές χρηματικών ποσών σε τρίτα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στους δύο συγκατηγορούμενούς τους.

Ιερά Μητρόπολη: Σε αργία ο κληρικός

Σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία έχει τεθεί ο κληρικός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α′ 110): ”Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία”» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, δε, πως «βάσει της ανωτέρω διαδικασίας, ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».

Δημοφιλή