«Θετικό αποτύπωμα αφήνει το τηλεφώνημα Τραμπ- Ερντογάν», υποστηρίζει η κυβέρνηση

Στ. Πέτσας: « Δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών»
Christian Hartmann / Reuters

Κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Στέλιος Πέτσας δέχθηκε ερώτηση και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Λευκός Οίκος, ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να φέρεται να ζητά από τον Τούρκο ομόλογο του «να τα βρει με την Ελλάδα».

Αυτή η εξέλιξη αποτιμάται θετικά από την κυβέρνηση, καθώς όπως επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας, η συγκεκριμένη θέση δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας.

Η τουρκική προκλητικότητα όμως αναμένεται να συζητηθεί και αύριο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για δεύτερη φορά και θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της Λιβύης και η στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η ατζέντα της συνάντησης θα είναι διευρυμένη. Θυμίζουμε ότι η Γαλλία θεωρεί άκυρη την συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης και εκτιμάται ότι αυτή η θέση θα εκφραστεί και αύριο, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών.

Εκτός όμως από το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην πορεία της οικονομίας προχωρώντας σε μία αποτίμηση του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός. Χρησιμοποιώντας τη φράση «η Ελλάδα επιστρέφει», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε θέματα διαφάνειας αλλά και οικονομίας, κάτι που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και επεσήμανε ότι από τις επαφές που είχε στο Νταβός ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνεται η εικόνα της Ελλάδας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και ότι πλέον οι επενδυτές βλέπουν θετικότερα την ελληνική οικονομία.

Επίσης ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, στην κύρωση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα, στην ανασυγκρότηση του τομέα της Υγείας καθώς μπαίνει σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα αν παραστεί ανάγκη για αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Τέλος, σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις φοβίες της αντιπολίτευσης και ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.