Θετικός στον κορονοϊό ο επιδημιολόγος - επιστημονικός σύμβουλος στο «Contagion»

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βιαστούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, δήλωσε ο δρ. Ίαν Λίπκιν.

Ο δρ Ίαν Λίπκιν, διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στην ταινία «Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο γιατρός που συνεργάστηκε με τους ηθοποιούς στην «προφητική» ταινία του 2011, βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Μιλώντας την Τρίτη 24 Μαρτίου στο Fox Business σχετικά με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ερευνητές από νοσούντες οι οποίοι έχουν αναρρώσει αποκάλυψε ότι βρέθηκε και ο ίδιος θετικός στον κορονοϊό. «Θα ήθελα να πω ότι αυτή η υπόθεση έχει γίνει πολύ προσωπική, καθώς χθες βρέθηκα θετικός. Και είναι δυσάρεστο. Εφόσον χτύπησε εμένα, μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω» είπε ο καθηγητής Νευρολογίας, Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στην Επιδημιολογία.

Ο 68χρονος δρ. Ίαν Λίπκιν, ο οποίος μεταξύ άλλων, συνέβαλε στον εντοπισμό του «ιού του Δυτικού Νείλου ως αιτία της επιδημίας εγκεφαλίτιδας στη Νέα Υόρκη το 1999» και έχει ανακαλύψει και προσδιορίσει περισσότερους από 500 μολυσματικούς παράγοντες, σημείωσε ότι η χώρα (οι ΗΠΑ) δεν πρέπει να βιαστεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Και πρόσθεσε: «Το καλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας είναι η κοινωνική απομάκρυνση και ο περιορισμός. Δεν γνωρίζουμε πότε θα τεθεί όλο αυτό υπό έλεγχο», σχολιάζοντας εμμέσως τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε ότι θα ήθελε πολύ να δει τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών), που εφέτος είναι στις 12 Απριλίου.

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκε αλματωδώς στις ΗΠΑ φτάνοντας τους 1.031 στις 25 Μαρτίου, ενώ στη χώρα καταγράφονται πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το στόρι της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Contagion», που κυκλοφόρησε το 2011, με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκουίνεθ Πάλτροου και έχει επανέλθει στην επικαιρότητα εξαιτίας της πανδημίας, περιστρέφεται γύρω από έναν ιό (τον φανταστικό MEV-1), που μεταδόθηκε στο Χονγκ Κονγκ από μολυσμένη νυχτερίδα σε άνθρωπο και προκαλεί φονική πανδημία. Οι φορείς υγείας προσπαθούν να σταματήσουν τη μετάδοση, ενώ ο πανικός, τα θύματα και η παραπληροφόρηση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Με πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost

Δημοφιλή