Τι απαντά ο Αλ Πατσίνο για την αμήχανη στιγμή στα Όσκαρ

Τι πραγματικά συνέβη. Το σχόλιο του οικοδεσπότη Τζίμι Κίμελ για τη διάσημη φράση «And the Oscar goes to …» που δεν ειπώθηκε φέτος στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Ο Αλ Πατσίνο με τον φάκελο του νικητή του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Dolby Theatre, 10 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Chris Pizzello)
Ο Αλ Πατσίνο με τον φάκελο του νικητή του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Dolby Theatre, 10 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Chris Pizzello)
via Associated Press

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε ο τρόπος με τον οποίον ο Αλ Πατσίνο ανακοίνωσε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα 96α Όσκαρ -την αμηχανία που προκάλεσε στην αίθουσα, αλλά και τις αντιδράσεις του κοινού στα social media- ο θρύλος του σινεμά δήλωσε ότι ακολούθησε τις οδηγίες των παραγωγών της τελετής απονομής.

Υπενθυμίζεται ότι αντί, όπως συμβαίνει κατά παράδοση, να παραθέσει πρώτα τους τίτλους των δέκα ταινιών που απέσπασαν υποψηφιότητα στην κατηγορία -American Fiction, Anatomy of a Fall, Barbie, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Maestro, Past Lives, Poor Things και The Zone of Interest- ο Αλ Πατσίνο είπε: «Καλύτερη Ταινία… μμμ, θα πρέπει να πάω στον φάκελο για αυτό. Και αυτό θα κάνω. Και τα μάτια μου βλέπουν το ‘Οπενχάιμερ’;», προκαλώντας μία σχετική σύγχυση, τόσο στους καλεσμένους, όσο και στους τηλεθεατές.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι δεν ήταν πρόθεσή μου να παραλείψω τους τίτλους των υποψήφιων ταινιών, αλλά επιλογή των παραγωγών να μην ακουστούν ξανά, καθώς κάθε μία από τις ταινίες τονίστηκε ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της τελετής», ανέφερε ο Πατσίνο σε δήλωσή του το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαρτίου.

Και πρόσθεσε: «Είχα την τιμή να είμαι μέρος της τελετής και επέλεξα να ακολουθήσω τον τρόπο που ήθελαν να γίνει η παρουσίαση του συγκεκριμένου βραβείου. Καταλαβαίνω ότι η υποψηφιότητα στα Όσκαρ είναι ορόσημο και το να μην αναγνωριστεί αυτό πλήρως είναι προσβλητικό και επίπονο. Ως κάποιος που αναγνωρίζει τους δημιουργούς, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς, δηλώνω ότι κατανοώ πλήρως όσους ενοχλήθηκαν από αυτή την παράλειψη και γι′ αυτό θεώρησα απαραίτητο να κάνω αυτή τη δήλωση», κατέληξε.

Ο Πατσίνο έχει λάβει εννέα υποψηφιότητες και έχει κερδίσει το Όσκαρ Α′ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Άρωμα Γυναίκας» (1992).

Η παρουσίαση της Καλύτερης Ταινίας -κορυφαίου βραβείου της διοργάνωσης- δεν ήταν η μοναδική κατηγορία στην οποία παραλείφθηκε η ανάγνωση των υποψηφίων. Τα τραγούδια που ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού παρουσιάστηκαν όλα live κατά τη διάρκεια της τελετής, και η ανακοίνωση του νικητή -το «What Was I Made For ?» της Μπίλι Άιλις από την ταινία «Barbie»- έγινε χωρίς να αναφερθούν οι υποψηφιότητες.

Η παραγωγός των Όσκαρ Molly McNearney δήλωσε στο Variety ότι η παράλειψη της ανάγνωσης των υποψηφίων στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας ήταν σκόπιμη.

«Ήταν μια απόφαση που πήραμε επειδή ανησυχούσαμε ότι η τελετή θα είχε μεγάλη διάρκεια. Μέχρι το τέλος της μετάδοσης, το κοινό έχει δει και τα 10 κλιπ των υποψήφιων ταινιών. Ο κόσμος θέλει απλά να ακούσει ποιος κερδίζει και είναι έτοιμος να τελειώσει η τελετή. Ζητώ συγγνώμη αν η απόφασή μας να μην διαβάσουμε όλες τις υποψηφιότητες έφερε [τον Πατσίνο] σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Κατά την McNearney, η απόφαση του Πατσίνο να μην πει τη διάσημη φράση - «And the Oscar goes to …» - μπέρδεψε λίγο τα πράγματα, αν κι όπως είπε, «Κοιτάξτε, αυτή είναι η έξαψη της live τηλεόρασης…»

Με τον ίδιο περίπου τρόπο σχολίασε την παρουσίαση του Πατσίνο και ο οικοδεσπότης Τζίμι Κίμελ: «Υποθέτω ότι δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τελετή απονομής βραβείων. Είναι σαν όλοι στην Αμερική να γνωρίζουν τον ρυθμό και το πώς υποτίθεται ότι πάει στο «And the Oscar goes to …» αλλά όχι ο Αλ Πατσίνο! Ο Θεός να τον έχει καλά».

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή