Τι επιδιώκει ο Πούτιν από τον πόλεμο στη Γάζα και την σύγκρουση με το Ισραήλ

«Το Ισραήλ μια μέρα θα τιμωρήσει τη Μόσχα για τη θέση του» δηλωσε ισραηλινός βουλευτής λέγοντας ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.
Στο μακρινό 2019 όταν Πούτιν και Νετανιάχου ήταν ακόμη σύμμαχοι. Σήμερα οι ισραηλινοί που διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Γάζα τους συμπεριλαμβάνουν στο ίδιο πανό.
Στο μακρινό 2019 όταν Πούτιν και Νετανιάχου ήταν ακόμη σύμμαχοι. Σήμερα οι ισραηλινοί που διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Γάζα τους συμπεριλαμβάνουν στο ίδιο πανό.
via Associated Press

Με έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις ισορροπίες που διατηρούσε στη Μέση Ανατολή και να πάρει θέση μάχης απέναντι στη Δύση, σε μια άλλη πλευρά του πλανήτη.

Σχολιάζοντας την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, με μια σκόπιμη για πολλούς αναλυτές καθυστέρηση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι οποίες προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τη διαδικασία διευθέτησης».

Με τον πόλεμο πλέον στη Γάζα να κλιμακώνεται επικίνδυνα και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή να είναι ετοιμόρροπες, η Ρωσία στέκεται στο πλευρό της Χαμάς, του Ιράν και του Αραβικού κόσμου, προσβλέποντας σε δύο βασικούς στόχους.

Την απόκτηση ισχυρής επιρροής στην Μέση Ανατολή και την δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων.

Ο κίνδυνος όμως που δεν είναι τόσο ορατός ακόμη, είναι η επιστροφή ενός ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή με τη Ρωσία να έχει συσπειρώσει γύρο της, τις μουσουλμανικές Αραβικές χώρες.

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για δύο μέτρα δύο σταθμά

Όπως υποστηρίζει το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη σφαγή περίπου 1.200 Ισραηλινών, έξι ημέρες μετά την 7 Οκτωβρίου ενώ λίγο αργότερα, έφτανε στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες.

Ρώσοι και δυτικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς ως ευκαιρία γι αυτό που χαρακτηρίζει ως «υπαρξιακή μάχη με τη Δύση» σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θα τερμάτιζε την κυριαρχία των ΗΠΑ υπέρ ενός πολυμερούς συστήματος.

Διαδήλωση στις Βρυξέλλες υπερ της κατάπαυσης του πυρός.
Διαδήλωση στις Βρυξέλλες υπερ της κατάπαυσης του πυρός.
Anadolu Agency via Getty Images

«Η Ρωσία κατανοεί ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν υποστηρίξει πλήρως το Ισραήλ, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ είναι τώρα η ενσάρκωση του κακού και δεν μπορούν να έχουν δίκιο με κανέναν τρόπο», έγραψε στο ιστολόγιό του ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, εξηγώντας τα λόγια του Πούτιν.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «η Ρωσία δεν θα είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εχθρός της Ρωσίας αυτή τη στιγμή και ο σύμμαχος της Χαμάς είναι το Ιράν, σύμμαχος σήμερα της Ρωσίας».

Η στρατηγική είναι ξεκάθαρη στο Μεσανατολικό καθώς η Μόσχα εντείνει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη σε στρατιωτικό (προμηθεύει με drones τη Ρωσία) και ενεργειακό επίπεδο (ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα).

Η Χάνα Νότε, Ρωσίδα αναλυτής εξωτερικής πολιτικής με έδρα το Βερολίνο, είπε στο Carnegie Russia Eurasia Center ότι η Μόσχα έχει εγκαταλείψει την προηγούμενη εξωτερική πολιτική της στο θέμα της Μέσης Ανατολής υιοθετώντας «μια φανερή φιλοπαλαιστινιακή στάση».

Σύμφωνα με την Νότε, ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή, τον Αραβικό Κόσμο και κατ’ επέκταση την Ασία καθώς οι ΗΠΑ και ΕΕ μονοπωλούν τη Δύση.

Ο Ρώσος γερουσιαστής Αλεξέι Πούσκοφ υποστήριξε πως «η Δύση έπεσε στην παγίδα που έστησε η ίδια, καθώς είναι πλέον σαφές ότι αντιμετωπίζει τις χώρες με δύο μέτρα και δύο σταθμό» εννοώντας φυσικά τη στάση της απέναντι στη Ουκρανία και τον Παλαιστινιακό λαό.

«Η απερίφραστη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στις ενέργειες του Ισραήλ έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στα μάτια του αραβικού κόσμου και ολόκληρου του Νότου», έγραψε ο Πούσκοφ στο Telegram.

«Η Ρωσία επιδιώκει να αναλάβει ειρηνευτικό ρόλο καθώς διατηρεί δεσμούς με όλες τις πλευρές», δήλωνε ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Markov αναφερόμενος στην πρόθεση της Μόσχας να φιλοξενήσει μια περιφερειακή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με τον Πούτιν να δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει.

Το Ισραήλ «ορκισμένος» εχθρός του Πούτιν

«Έχουμε πολύ σταθερές, επιχειρηματικές σχέσεις με το Ισραήλ, είχαμε φιλικές σχέσεις με την Παλαιστίνη για δεκαετίες, οι φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό. Και η Ρωσία, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να συνεισφέρει στη διαδικασία διευθέτησης» είχε δηλώσει ο Πούτιν στο Al Jazeera τον Οκτώβριο.

Από τότε όμως η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά καθώς το Ισραήλ έχει εξοργιστεί από τη στενή σχέση που αναπτύσσει η Ρωσία με τη Χαμάς και τον Ιράν.

Η υποδοχή από τη Μόσχα της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με το Ισραήλ να δηλώνει ότι η στάση αυτή είναι «ένα μήνυμα νομιμοποίησης της τρομοκρατίας».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Vasily Nebenzya.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Vasily Nebenzya.
via Associated Press

Η δυσαρέσκεια όμως ήταν αμοιβαία. Ο Αλεξάντερ Μπεν Ζβι, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, έχει κληθεί για συνομιλίες με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τουλάχιστον δύο φορές και οι απεσταλμένοι των δύο χωρών στον ΟΗΕ αντάλλαξαν σκληρά λόγια αφού ο εκπρόσωπος της Μόσχας αμφισβήτησε το εύρος του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι η Ιερουσαλήμ έχει σταματήσει να προειδοποιεί τη Μόσχα για αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, συμμάχου της Ρωσίας.

Ο Αμίρ Γουάιτμαν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, δήλωσε εξοργισμένος ότι «το Ισραήλ μια μέρα θα τιμωρήσει τη Μόσχα για τη θέση του».

«Θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο (με τη Χαμάς) και μετά η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα», είπε ο Βάιτμαν σε μια θυελλώδη συνέντευξη του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, εννοώντας ότι το Ισραήλ θα ενισχύσει σημαντικά την Ουκρανία ώστε να κερδίσει τον πόλεμο.

Πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή