Τι ήθελα και σε προσέλαβα

Αποφύγετε τα λάθη στις πρώτες προσλήψεις.
Andrii Yalanskyi / 500px via Getty Images

Η επιχείρηση είναι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του επιχειρηματία. Και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, οι μεγαλύτεροι έρωτες, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, συνδέονται και με τα μεγαλύτερα λάθη. Όσο συνηθισμένο είναι να παντρευτείς την αγάπη σου από τη Δευτέρα Δημοτικού και να ζήσετε για πάντα ευτυχισμένοι, άλλο τόσο συνηθισμένο είναι η πρώτη σου πρόσληψη να πάρει σύνταξη από την επιχείρησή σου.

Με το σημερινό μου άρθρο, οι παλιότεροι θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα μάθουν ότι ποτέ δεν έχεις μία δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μία πρώτη πρόσληψη. Δείτε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες στις πρώτες τους προσλήψεις και αποφύγετέ τα.

#01. Μαζικές προσλήψεις

Η startup φαίνεται ότι πάει καλά και η τριάδα των ιδρυτών αποφασίζει ότι έχει παρέλθει πλέον ο καιρός όπου εναλλάξ κάποιος από τους τρεις σφουγγάριζε το γραφείο. Ώρα για προσλήψεις. Σιγοτραγουδώντας “είμαστε δυό, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δέκα τρεις”, οι ιδρυτές προσλαμβάνουν Project Manager, Product Manager, Sales Manager, Operations Manager, Marketing Manager, Customer Service Manager και μία καθαρίστρια.

Σύντομα αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος από τον όχλο που δουλεύει πλέον στο γραφείο με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν είναι η καθαρίστρια. Μην κάνετε ποτέ μαζικές προσλήψεις, όσο ελκυστικές και αν φαίνονται οι προοπτικές της επιχείρησής σας. Η μετάβαση από το μικρό και ευέλικτο σχήμα στο μεγάλο είναι δύσκολη και αντιπαραγωγική. Κινηθείτε αργά και σταθερά.

#02. Οικογενειακές προσλήψεις

Η εταιρεία φαίνεται ότι έχει εξαιρετικό potential και ο co-founder σκέφτεται ότι μπορεί να βοηθήσει και μερικά μέλη της οικογένειάς του, που τυχαίνει να βρίσκονται σε ανάγκη. Και έτσι, ξαφνικά, ο άνδρας της αδερφής του co-founder με εμπειρία 20 ετών στην τυροπιτιέρα και το Freddo Cappuccino, βρίσκεται επικεφαλής του τμήματος affiliate της εταιρείας.

Το αποτέλεσμα; Ο άνθρωπος πελαγώνει, οι συνεργάτες της εταιρείας διαμαρτύρονται και ο co-founder αναγκάζεται να κάνει και τη δουλειά του νεοπροσληφθέντος. Μην με παρεξηγήσετε. Δεν είμαι κατά των οικογενειακών επιχειρήσεων, και ίσα ίσα, θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου είναι οι πιο ανθεκτικές μορφές. Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος, στις πρώτες σας προσλήψεις, να “βολέψετε” συγγενείς στην επιχείρηση. Δεν είστε Δημόσιο.

#03. Βιαστικές προσλήψεις

Ο David Ogilvy, για πολλούς πατέρας της διαφήμισης, έχει γράψει στο βιβλίο του “Ogilvy on Advertising” το εξής: “Αν ο καθένας μας προσλάβει ανθρώπους που είναι μικρότεροι από εμάς, θα γίνουμε μια εταιρεία νάνων. Αλλά αν ο καθένας μας προσλάβει ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι από εμάς, θα γίνουμε μια εταιρεία γιγάντων”.

Εάν η επιχείρησή σας μεγαλώνει, και μάλιστα απότομα, ίσως βρεθείτε στην ανάγκη να κάνετε βιαστικές και “άψαχτες” προλήψεις. Μην το κάνετε. Σφίξτε όσο μπορείτε τα δόντια, καλύπτοντας εκ των έσω τις ανάγκες, μέχρι να βρείτε τον άνθρωπο που θα σας κάνει εταιρεία γιγάντων. Η βιαστική πρόσληψη είναι κάτι που μπορεί να κάνετε γρήγορα και να το μετανιώσετε ακόμη πιο γρήγορα.

#04. Οικονομικές προσλήψεις

Η startup σας πηγαίνει καλά και πραγματικά έχετε ανάγκη μία συγκεκριμένη πρόσληψη. Ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας στο interview φαίνεται να ξέρει τη δουλειά, να έχει όρεξη, να “παίρνει στροφές”, και, επιπλέον, νιώθετε ότι έχετε μία σπάνια χημεία μαζί του. Σας ενώνουν πολλά! Και όταν η κουβέντα φτάνει στο οικονομικό, καταλαβαίνετε ότι σας χωρίζει χάος.

Καταλαβαίνω τις δυσκολίες του να ανταμείψετε κάποιον με ένα μισθό αρκετά ή πολύ πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ταλέντο πληρώνεται. Η επιλογή του φθηνότερου υποψηφίου χωρίς να ληφθεί υπόψη η μακροπρόθεσμη αξία που θα φέρει στην επιχείρηση είναι λανθασμένη τακτική. Επενδύστε στους κατάλληλους ανθρώπους, ανταμείβοντάς τους όπως πρέπει, ακόμη και αν είναι οι πρώτες προσλήψεις σας.

#05. Προσλήψεις εκτός κουλτούρας εταιρείας

Πριν μία εβδομάδα προσλάβατε ένα τεράστιο ταλέντο, το οποίο σχεδόν κλέψατε από τους ανταγωνιστές σας. Παίζει τη δουλειά στα δάχτυλα, έχει γρήγορο τρόπο σκέψης, και, αν και σας φάνηκε ότι σκέφτεται κάπως διαφορετικά από εσάς, είστε σίγουρος ότι θα πάει την εταιρεία μπροστά. Μία εβδομάδα μετά, σκέφτεστε από μέσα σας “τι ήθελα και σε προσέλαβα!”.

Το εν λόγω άτομο έχει ήδη προλάβει να κτίσει σχέσεις μίσους με τη μισή εταιρεία και φαίνεται σαν ξένο σώμα, δρώντας εντελώς διαφορετικά από την κουλτούρα και τη φιλοσοφία σας. Το ταλέντο και το χάρισμα δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο πρόσληψης. Εάν κάποιος υποψήφιος σας φαίνεται ότι είναι εκτός του εταιρικού σας ύφους, μην προχωρήσετε. Θα υποφέρετε και εσείς, και αυτός.

#06. Σποραδικές προσλήψεις

Το επιχειρείν δεν σταματά ποτέ και αυτό πρέπει να αντανακλάται και στις προσλήψεις. Το προσωπικό σας δεν είναι το air condition της εταιρείας που το εγκαθιστάτε μία φορά για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Εάν μόλις κάνατε την πρώτη σας πρόσληψη, δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να θεωρήσετε ότι “αυτό ήταν” και ότι υπάρχει αρκετός καιρός μέχρι την επόμενη πρόσληψη. Η επόμενη μπορεί να είναι αύριο!

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να βιάζεστε στις προσλήψεις σας, αλλά ούτε να τις παραμελείτε. Για να παραφράσω τον Καρτέσιο, όσο προσλαμβάνω, επιχειρώ!

***

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Mάρκετινγκ

www.marketingconsultant.gr