Τι κάνουν διαφορετικά οι Ιάπωνες γονείς και τα παιδιά τους είναι από τα πιο υγιή στον κόσμο

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στην οποία λιγότερα από ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρα.
John S Lander via Getty Images

Το 1896, ο πρωτοπόρος γιατρός και φαρμακοποιός Σάγκεν Ισιζούκα επινόησε μια ιαπωνική φιλοσοφία που ονομάζεται «shokuiku». Προέρχεται από δύο λέξεις που σημαίνουν «τρώω» και «μεγαλώνω» κι έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους γονείς και τα σχολεία να μαθαίουν στα παιδιά για την προέλευση της τροφής και την επιρροή της στο μυαλό και στο σώμα μας.

Αυτή η ιδέα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας και είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά στην Ιαπωνία είναι από τα πιο υγιή παιδιά στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, μεταξύ 41 ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στην οποία λιγότερα από ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρα.

Τι κάνουν διαφορετικά οι Ιάπωνες γονείς

1. Εφαρμόζουν το shokuiku από νωρίς

Σύμφωνα με το CNBC, οι Ιάπωνες γιατροί συχνά ενθαρρύνουν τις μέλλουσες μητέρες να επιμείνουν σε ένα ισορροπημένο γεύμα που ονομάζεται «ichijū-sansai». Πρόκειται για ένα μπολ με ρύζι και σούπα miso, που συνοδεύεται από ένα πιάτο που εστιάζει στην πρωτεΐνη, και δύο συνοδευτικά λαχανικά (όπως φύκια ή μανιτάρια) για επαρκείς βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να μαθαίνουν για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το 2005, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την προώθηση του shokuiku.

Σε ορισμένα νηπιαγωγεία τα παιδιά είναι αυτά που συγκεντρώνουν τα λαχανικά για να φάνε το μεσημεριανό τους γεύμα, ενώ στα δημοτικά σχολεία μαθαίνουν για τις φάρμες που παράγουν λαχανικά, ψάρια και άλλα τρόφιμα.

2. Ενθαρρύνουν τις συζητήσεις για το «κουτί του μεσημεριανού» (bento box)

Πάνω από το 95% των ιαπωνικών δημοτικών και γυμνασίων διαθέτουν σύστημα σχολικού γεύματος. Τα γεύματα σχεδιάζονται από διατροφολόγους και οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία σερβιρίσματος τους.

Ενώ πολλά νηπιαγωγεία παρέχουν επίσης γεύματα, τα συγκεκριμένα αυτά σπιτικά γεύματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του shokuiku.

Η διαδικασία κάνει το μεσημεριανό γεύμα ευχάριστο και τα παιδιά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα - ή ακόμη και να εκφράσουν την αντιπάθειά τους για ορισμένα - όταν τα βρίσκουν στο μεσημεριανό των φίλων τους.

picture alliance via Getty Images

Η επιλογή του γεύματος bento αντί του fast food επιτρέπει επίσης στα παιδιά να παίρνουν σταθερές μερίδες εποχιακών λαχανικών και φρούτων, αποφεύγοντας παράλληλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρόσθετα τροφίμων. Τα γεύματα είναι συχνά φτιαγμένα από τοπικά, φρέσκα υλικά, όπως ο ψητός μπακαλιάρος με γλυκό καλαμπόκι και bok choy, που σερβίρεται με σούπα μινεστρόνε και ένα κουτί γάλα.

3. Μαγειρεύουν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα σε μερίδες

Η προετοιμασία κατάψυξη θρεπτικών λαχανικών και φρούτων σε παρτίδες γευμάτων απλοποιεί το καθημερινό μαγείρεμα του γονέα.

Η διατήρηση ενός γεύματος σε μερίδες φαγητού, αποτελεί ένα καλό κόλπο που εξασφαλίζει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα, ακόμη και όταν τα φρέσκα προϊόντα είναι σε έλλειψη στο σπίτι.

4. Επιλέγουν νερό ή τσάι αντί για σόδα

Μια από τις επιλογές είναι το τσάι από κριθάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και δεν έχει καφεΐνη. Είναι δημοφιλές ανάμεσα στους Ιάπωνες όλων των ηλικιών και μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί για ζαχαρούχο τσάι και άλλα αρωματισμένα ροφήματα που αγοράζονται στο κατάστημα. Βοηθά επίσης στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο εφαρμόζουν το shokuiku στο σπίτι είναι φτιάχνοντας smoothies με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι. Φυσικά δε λείπουν ποτέ οι συζητήσεις σχετικά με την προέλευση των φρούτων και το μεγάλωμά τους. Όλα αυτά θέτουν μια γερή βάση για τη διατήρηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στο μέλλον.

(Πηγή: CNBC)