Τι μαρτυρούν τα νύχια μας για την ηλικία μας και πώς θα περιορίσουμε τη φθορά τους

Ισως έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στην υφή, το πάχος, τη σκληρότητα, ακόμη και τον ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών μας.
Malte Mueller via Getty Images

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκεφτόμαστε τη γήρανση, φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες, όπου το δέρμα μας ζαρώνει, τα μαλλιά μας πέφτουν και τα κόκαλά μας γίνονται εύθραυστα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα σημάδι που πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από την υγεία των νυχιών μας.

Με τον καιρό, ίσως έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στην υφή, το πάχος, τη σκληρότητα, ακόμη και τον ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οφείλεται στην ηλικία.

Παρόλο που οι παρενέργειες της γήρανσης χαρακτηρίζονται ως αναπόφευκτες, πολλά μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να τις διαχειριστούμε. Συζητήσαμε με ειδικούς, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τις διάφορες αλλαγές των νυχιών μας καθώς μεγαλώνουμε, καθώς και για να μας δώσουν πολύτιμες συμβουλές προκιμένου να τα περιποιηθούμε.

Η υφή και το πάχος των νυχιών μας

Εάν παρατηρούμε ραβδώσεις στα νύχια μας, πρόκειται για το φαινόμενο που ιατρικά ορίζεται ως «ονυχόρροια» και παρομοιάζεται με ρυτίδες, στην περιοχή του νυχιού.

«Όταν τμήματα των νυχιών γίνονται πιο λεπτά και αρχίζουν να ατροφούν, προκύπτουν ραβδώσεις», εξηγεί η δρ Ντάνα Στερν, επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Διάφορα παράγοντες ενδέχεται να συμβάλουν στην ονυχόρροια, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων και των ορμονικών αλλαγών, ωστόσο, η ηλικία αποτελεί επιπλέον παράγοντα.

Σύμφωνα με τη Δρ Μισέλ Χένρι, ιδρύτρια της Skin and Aesthetic Surgery, στο Μανχάταν, τα νύχια μας γίνονται εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στην αποικοδόμηση των δομικών πρωτεϊνών κερατίνης στα νύχια μας, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των νυχιών μα, προστατεύοντάς τα από εξωτερικές βλάβες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών μας επιβραδύνται, ενώ παρατηρούμε και κιτρίνισμα

Εάν αφαιρώντας το βερνίκι, διαπιστώσουμε ότι τα νύχια μας κιτρινίζουν, αυτό πιθανότατα οφείλεται στον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

«Τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο τρία με τέσσερα εκατοστά το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι το μέσο νύχι χρειάζεται έξι μήνες για να αντικατασταθεί. Καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης των νυχιών μας επιβραδύνονται, τα νύχια εκτίθενται σε περισσότερες περιβαλλοντικές επιρροές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, ίσως επηρεάσουν το χρώμα και τη συνολική εμφάνιση των νυχιών μας. Στις κοινές αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα περιλαμβάνονται επίσης οι μυκητιασικές λοιμώξεις καθώς και η παρατεταμένη χρήση βερνικιού», προσθέτει η Στερν.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη γήρανση των νυχιών

Aρκετές ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση των αλλαγών, που επιφέρει ο χρόνος στα νύχια μας. Σε πρώτη φάση, διαμορφώνουμε μια ρουτίνα περιποίησης για τα πετσάκια μας. Φροντίζουμε να τα κρατάμε ενυδατωμένα. Η Στερν συνιστά να τα σπρώχνουμε απαλά με μια πετσέτα μετά το μπάνιο μας, καθώς και να τα ενυδατώνουμε καθημερινά με έλαια ή αλοιφές.

Beautiful young woman washing dishes
Obradovic via Getty Images
Beautiful young woman washing dishes

Για την αφαίρεση του βερνικιού, αναζητάμε ενυδατικές φόρμουλες χωρίς ακετόνη, καθώς η συγκεκριμένη ουσία αφυδατώνει και αποδυναμώνει τα νύχια μας, καθώς και τη γύρω περιοχή.

Επιπλέον, η Στερν μας συνιστά να χρησιμοποιούμε γυάλινη λίμα, αντί για λίμα από σμύριδα ή χαρτόνι. Παράλληλα, φροντίζουμε να αντικαθιστούμε τακτικά το νυχοκόπτη μας, καθώς ένας παλιός νυχοκόπτης μπορεί να δημιουργήσει πληγές στα νύχια μας.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω μέτρα, περιορίζουμε τις ποσότητες νερού που πέφτουν στα νύχια μας. Τα νύχια μας είναι εξαιρετικά απορροφητικά σε ό,τι αφορά το νερό. Συνεπώς, το υγρό στοιχείο επιβαρύνει τα ευαίσθητα κύτταρα των νυχιών και μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση και σπάσιμο. Καθίσταται λοιπόν σαφές, πως όταν πλένουμε τα πιάτα ή καταπιανόμαστε με δουλειές του κήπου τα προστατευτικά γάντια είναι απαραίτητα.

Εάν ωστόσο παρατηρήσουμε ξαφνικές αλλαγές στα νύχια μας, κρίνεται σκόπιμο να επισκεφτούμε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο, καθώς οι ενδείξεις ενδεχομένως μαρτυρούν σημάδια ασθένειας.