ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/03/2021 07:54 EET | Updated 05/03/2021 07:58 EET

Τι συμβαίνει στην Ελασσόνα και τρέμει η Γη: Οι εκτιμήσεις και η διαφωνία των σεισμολόγων

Αλλη μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής μετά τον νέο σεισμό των 5,9 ρίχτερ.

Eurokinissi

Ανήσυχοι παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη δραστηριότητα του Εγκέλαδου στην Ελασσόναμετά τον νέο σεισμό των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα να εκτιμά ότι η νέα δόνηση δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του χθεσινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

«Ηταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός, δήλωσε στην ΕΡΤ ενώ έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Eurokinissi

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες μίλησε, στον αντίποδα, λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Eurokinissi

Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία, τόνισε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, τόνισε ότι η δόνηση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής εξέλιξης αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι τους ξάφνιασε ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ωστόσο τον χαρακτήρισε ως μετασεισμό επισημαίνοντας πως σημειώθηκε σε νέο κλάδο του ίδιου ρήγματος. Ανέφερε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην Κεφαλονιά το 2014 όπου μέσα σε διάστημα 10 ημερών είχαν σημειωθεί δύο ισχυροί σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

Αλλη μία δύσκολη νύχτα

Έντονη ανησυχία προκάλεσε στους πολίτες της Ελασσόνας ο νέος ισχυρός σεισμός και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να φτάνει στα 5,1 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι πέρασαν άλλη μία δύσκολη νύχτα σε σκηνές, αυτοκίνητα και ξενοδοχεία.

Eurokinissi

Τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας έμεινα χωρίς ρεύμα, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο και κατέρρευσαν τα μισογκρεμισμένα σπίτια που είχαν πληγεί από τον προχθεσινό σεισμό. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Δαμάσι, όπου περισσότερα από 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.

Σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις σπιτιών σημειώθηκαν ιδιαίτερα στα χωριά Μαγούλα και Πρετόρι.

Eurokinissi

Από τον σεισμό αποκολλήθηκαν βράχοι στα Μετέωρα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές σε σπίτια αλλά και τραυματισμοί. Το οδικό δίκτυο δεν έχει πρόβλημα, καθώς τα κομμάτια από τα βράχια έπεσαν σε δασώδη περιοχή. Δεν υπήρξαν ζημιές ούτε στα έξι μοναστήρια που υπάρχουν στα Μετέωρα. 

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ συστήνουν στους πολίτες λόγω των συνεχόμενων μετασεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)