Τι συμβαίνει στον ποταμό Σιβέρκσι Ντονέστς και πως οι Ρώσοι "έπεσαν στην παγίδα" των Ουκρανών

Εικόνες καταστροφής. Εκτιμάται πως οι Ρώσοι έχασαν το σύνολο των τεθωρακισμένων ενός Τάγματος. Αλλά η Μόσχα καταγράφει εδαφικά κέρδη στην περιοχή.
Handout . via Reuters

Το σύνολο των τεθωρακισμένων και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού εντός ολόκληρου Τάγματος τάγμα εκτιμάται πως έχασε ο ρωσικός στρατός σε μια προσπάθεια να ”περάσει” ποταμό στην Ανατολική Ουκρανία ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών.

Η ρωσική επιχείρηση αφορούσε την διάβαση του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς αφού ενώ ο στρατός έστηνε πλωτή γέφυρα δέχθηκε επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο ποταμός κυλά μεταξύ των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και η κατάληψη των δύο αυτών περιοχών είναι πλέον ο κύριος στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας. Ένας μέρος είναι από το 2014 υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών και ένα μέρος των δύο περιφερειών στα χέρια των Ουκρανών.

Handout . via Reuters
Handout . via Reuters

Η Ρωσία άρχισε την επιχείρηση για την διάβαση του ποταμού στις 8 Μαΐου, μεταφέροντας δύο λόχους στρατιωτών και 30 μονάδες εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τανκς, οχημάτων μάχης πεζικού και τεθωρακισμένων, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών InformNapalm.

Μόλις άρχισαν να περνούν το ποτάμι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την πλωτή γέφυρα και τα ρωσικά στρατεύματα «έπεσαν στην παγίδα» ισχυρίζεται η υπηρεσία.

Ο ρωσικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες και πολλοί στρατιώτες προσπάθησαν να διαφύγουν και να κολυμπήσουν προς την απέναντι όχθη αλλά ο ουκρανικός στρατός άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.

Όπως είπε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ένα τανκ που προσπάθησε να κινηθεί προς την πλωτή δέχθηκε πυρά και ανατράπηκε προσθέτοντας ότι τα μέλη του πληρώματος πνίγηκαν.

Περισσότερες από 70 μονάδες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού χάθηκαν ως αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς διέλευσης και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

Handout . via Reuters
Handout . via Reuters

Παρά ωστόσο τις απώλειες σε αυτή την επιχείρηση οι δυνάμεις της Μόσχας φαίνεται να έχουν εδαφικά κέρδη στην περιοχή:

-Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η Ρωσία έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής της προσπάθειας σε Ιζιούμ και Σεβεροντονέτς δύο πόλεις κοντά στην τοποθεσία της αποτυχημένης διέλευσης του ποταμού

-Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ,λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Ρουμπίζνε και σε δύο άλλες περιοχές στα περίχωρα του Σεβεροντέτσκ σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν τη μεγάλη πόλη

-Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση στο Σεβεροντόνετσκ τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το The Institute for the Study of War στην πολεμική του ανάλυση.

-Το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από το Χάρκοβο, προς τα βόρεια, και πιθανότατα θα αναπτυχθούν εκ νέου στον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς.

Handout . via Reuters
Handout . via Reuters

Popular in the Community